Znanost
9316 prikaza

Šok: Otok koji se pojavio preko noći, opet je nestao

Otok Shelly koji se iznenada pojavio i iznenada nestao
1/2
Instagram/ Chadonka
Najmlađi otok na svijetu postao je turistička atrakcija i zog velike količine prekrasnih školjki po kojima je i dobio ime

Turisti koji su planirali za vrijeme godišnjeg odmora posjetiti otok Shelly mogli bi biti neugodno iznenađeni. Naime, čini se kako je otok, poznata turistička atrakcija u blizini rta Hatteras u Sjevernoj Karolini, nestao gotovo preko noći. No to ni ne čudi, kažu znanstvenici, budući da se preko noći i pojavio, piše The Charlotte Observer.

Ovaj pješčani otok Shelly koji je ime dobio zbog školjki koje ima na pretek, izronio je iz Atlantskog oceana gotovo preko noći i ubrzo postao velika turistička atrakcija.

 

Cape Hatteras point and the new sandbar island #capepoint

Objavu dijeli 🅲🅷🅰🅳 (@chadonka)

"Prošle godine kada se pojavio mnogi stručnjaci najavljivali su kako neće biti dugog vijeka. I čini se kako su bili u pravu. Od tada su brojne oluje razmjestile pijesak i otok Shelly više zapravo nije otok", kaže NASA.

Otok Shelly - novonastali otok uz obalu Sjeverne Karoline Otok Shelly Znanost Pojavio se novi otok - samo je izronio

Nove satelitske snimke koje je objavila NASA tako pokazuju kako otoka više nema.

Otok Shelly | Author: NASA NASA

Razlozi koji su formirali i zatim uništili ovaj otok zapravo nisu sasvim jasni. U ovom slučaju čini se kako su vremenske promjene utjecale na formaciju pijeska i tako zapravo uništile otok, koji je od obične nakupine pijeska preko noći narastao do pravog otoka.

"Na ovom području vjetrovi su toliko jaki da su mogli pijesak razbacati prema rtu. Zatim su se smirili i prijenos pijeska se zaustavio. Pijesak se nakupio i otok je rastao a turisti su oduševljeno promatrali ovaj prirodni spektakl", kaže NASA.

Najveću površinu od gotovo dva kilometra imalo je 2017. godine, a sada su ga uništili jaki vjetrovi koji pušu na ovom dijelu Atlantskog oceana. S uraganom Irma prošle godine započeo je njegovo raspadanje, a ovogodišnji uragan Marija potpuno ga je uništila.

Otok Migingo NAJGUŠĆE NASELJEN Life Svi bi na ovaj otok - ima 2000 kvadrata i 1000 ljudi!

Ovakve promjene potpuno su uobičajene, kažu znanstvenici. Nastao i nestao je zahvaljujući olujama, a posjetitelji će ga pamtiti po velikoj količini lijepih i očuvanih školjki po kojima je i dobio ime.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:58 13.Ožujak 2018.

    pijesak se povukao