Znanost
215 prikaza

SpaceX svoj Dragon parkirao u orbitu kod ISS-a

SpaceX lansiranje
NASA/Frank Michaux
SpaceX je lansirao Dragon letjelicu na Međunarodnu svemirsku postaju te su uspješno prizemljili Falcon 9 raketu na platformu na tlu

SpaceX je lansirao još jednu Falcon 9 raketu koju su uspješno prizemljili na platformu na tlo. Ovo je drugo uspješno slijetanje na tlo i peta raketa koju SpaceX može opet slati u svemir (tri uspješna slijetanja bila su na platformi u oceanu). 

SpaceX je u sklopu sinoćnje misije lansirao Dragon letjelicu koja na Međunarodnu svemirsku postaju nosi, između ostalog, materijale potrebne za istraživanje promjena u DNA i koštanoj masi stanovnica Međunarodne svemirske postaje. Dragon je prevezao i prvi od dva međunarodna priključna adaptera, koji će omogućiti slijetanje američkih komercijalnih letjelica na postaju. 

Naime, NASA je u rujnu 2014. godine potpisala 2,6 milijardi dolara vrijedan ugovor sa SpaceX-om i 4,2 milijardi vrijedan ugovor s Boeingom kako bi prevozili astronaute na ISS neovisno o Rusima. Očekuje se da će adapter instalirati astronauti Williams i Rubins krajem ljeta.

Ovo je prvo slijetanje na tlo ove godine. Prvo uspješno slijetanje na platformu na tlu SpaceX je slavio u prosincu prošle godine. Posljednjih šest pokušaja slijetanja rakete bilo je na platformu u oceanu jer takvo slijetanje treba manje goriva nego slijetanje na tlo.

Također, ovo slijetanje znači da SpaceX sada ima 5 raketa koje mogu ponovno upotrijebiti.

Elon Musk je više puta napomenuo kako su višekratno iskoristive rakete ključne za budućnost svemirskih istraživanja. Smisao projekta je da se omogući višekratno korištenje raketa kako bi se smanjili troškovi. Tako bi se rakete koristile za više misija prijenosa tereta, ali i posade. Elon Musk želi poslati ljude na Mars, a višekratno iskoristive rakete omogućile bi da lansira astronaute ondje te ih istom raketom vrati na Zemlju. 

Gwynne Shotwell, direktorica SpaceX-a, očekuje da će višekratno korištenje raketa sniziti troškove lansiranja za 30 posto. Falcon 9 raketa košta oko 60 milijuna dolara, a troškovi goriva su tek 200.000 dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.