Znanost
160 prikaza

SpaceX opet piše povijest: Žele istovremeno prizemljiti tri rakete

SpaceX
SpaceX
Iz SpaceX-a kažu kako su već zatražili odobrenje za postavljanje dviju dodatnih platformi

SpaceX je nedavno proslavio peto uspješno slijetanje rakete, a sada planiraju još hrabriji pothvat - žele istovremeno prizemljiti čak tri rakete!

Iz SpaceX-a su izjavili da su se obratili vladi kako bi dobili dopuštenje za postavljanje dviju dodatnih platformi. 

Naime, kada SpaceX lansira raketu Falcon Heavy, to će biti najmoćnija raketa na svijetu. Falcon Heavy raketa može podići do 54 tone težine u svemir, a da bi dobila dovoljan potisak za lansiranje ona ima tri odvojene raketne jezgre. SpaceX želi uspješno prizemljiti sve tri rakete nakon lansiranja, pothvat koji dosad nitko nije pokušao. 

Elon Musk je na Twitteru objasnio kako bi dvije rakete trebale sletjeti gotovo istovremeno, a treća nedugo nakon njih. 

"Očekujemo da će Falcon Heavy prvi put poletjeti krajem ove godine. Tražimo službeno odobrenje za gradnju dvije dodatne platforme na Cape Canaveralu. Nadamo se da ćemo uspješno prizemljiti sve tri Falcon rakete, no moguće da ćemo prvo pokušati slijetanje na platformu u oceanu", rekli su iz SpaceX-a. 

SpaceX je prvu raketu, Falcon 9, uspješno prizemljio u prosincu prošle godine, a zasad imaju pet uspješnih slijetanja - tri na platformu u oceanu i dva na platformu na tlu. 

Višekratno korištenje raketa ključno je za budućnost svemirskih istraživanja jer će ova praksa sniziti troškove lansiranja za oko 30 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.