Znanost
21724 prikaza

Stablo ubojica - tamani ptice bez ikakvog razloga

Pisonia - stablo koje ubija ptice
Wikipedia Commons
Ima neodoljivo lijepe cvjetove oko kojih se sakupljaju kukci, a na njih idu ptice koje i same postaju plijen stabla

Tropsko drvo prepuno Pisonia pogubno je za ptice. Prepuno je cvjetova oko kojih se sakupljaju kukci. Kad ptica sleti po bogati obrok, sok ploda je toliko ljepljiv da ptica ostane zalijepljena uz stablo tako da i sama postane plijen drugim grabežljivcima ili naprosto umre od gladi. No, ostatke uginule ptice stablo koristi kao hranjivu tvar. 

Neke ptice ne uspijevaju čak ni stati na zemlju, zaglave se u granama i tu ostanu poput mumija. 

Stablo pripada porodici noćuraka, a drugo ime mu je Ove biljke čudovišta se zovu Pisonia stabla, ili alternativno, "stabla pticolovac". Raste u toplim krajevima u na Pacifiku i Indijskom oceanu, a korijeni i grane stabla znaju biti prepuni  ptičjih leševa. 

Iako bi se moglo pretpostaviti da su ubojiti instinkti Pisonie samo prirodni oblik samoobrane ili možda jako grub, ali nužan način da se dođe do hrane, razlozi su mnogo jednostavniji. 

Istraživanje Alana Burgera, ekologa sa Sveučilišta Victoria, pokazuje da Pisonia nema očiglednu korist od ovakvog serijskog ubijanja. Naravno, kada se ptica trajno zaplete u korijene ovog stabla, ono dobiva nešto hranjivih tvari, ali Burgerove studije pokazuju da one nisu ni približno iste u odnosu na ono što bi dobili od živih ptica, odnosno njihovog izmeta koje bi im poslužilo kao gnojivo. 

Dakle, za Pisoniu, čini se da je njihova 'želja za ubijanjem' toliko jaka da zapravo ubijaju ista ona stvorenja koja bi ih hranila boljom hranom. To postavlja pitanje zašto su Pisonijine sjemenke tako strašno ljepljive iako bi stablo moglo bez problema preživjeti i bez ubijanja ptica i kukaca? 

Burger se pita može li razlog biti da stablo želi širiti svoje sjemenke tako da ih zalijepi za ptice koje bi ih trebale raznositi svijetom, poput ptica selica, ukoliko prežive susret s drvom? 

Možda je najgora stvar u svemu tome da iz bilo kojeg razloga ptice - a posebno morske ptice - apsolutno obožavaju ovo demonsko stablo. Prema biologinji Beth Flint, stabla Pisonie gotovo su uvijek prekrivene živim morskim pticama koje još nisu nasjele na klopku koje im ovo stablo sprema. Druge pak, kao što su bijele čigre, čak se igraju vatrom i polažu jaja u rupe nastale kad se odlome grane drveta. 

Iako američka organizacija Bird Conservancy kaže da su morske ptice među najugroženijim pticama na svijetu zbog krivolova i ribolova, stablo Pistonie gotovo da je za njih jednako pogubno. Prema podacima do kojih je došao BBC, godišnje od ovog stabla izgine i do 100.000 morskih ptica. Na otocima kao što je Cousine na Sejšelima, čuvari su zaduženi su za pronalaženje i oslobađanje ptica koje zarobi Pisonia. Posao im je da im pomognu očistiti perje od ljepljive tvari iz sjemenki. Inače, Pisonijin cvijet i plod cvatu točno u vrijeme migracije morskih ptica i polaganja jaja pa tako potencijalno ugrožavaju i potomstvo ptičjih vrsta. Pisonia je poput ptičje droge - opasna po život, ali potpuno neodoljiva.  

Ova stabla i dalje su velika nepoznanica za znanstvenike i ljudi o njima moraju još mnogo toga naučiti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 20:44 24.Siječanj 2019.

    ako je toliko štetno za ugrožene ptice, najbolje bilo bi, uništiti ga...