Znanost
2511 prikaza

Dokazano: Čak i ptice dulje žive u gradovima

Crni Kos
Wikipedia
Novo istraživanje donosi neke doista zanimljive rezultate

Ptica crni kos ima duži životni vijek kada živi u gradu nego kada živi u prirodi. S druge, pak, strane ptice koje žive u gradu lošijeg su zdravlja od onih koje žive u šumi, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Earth Sky.

Crni kos dobro se prilagodio urbanom okolišu, no može ga se naći i u njegovom originalnom staništu, šumi, što ga čini idealnim kandidatom za istraživanje kakve posljedice na zdravlje ptica ima njihov život u gradu. 

Znanstvenici su prikupili uzorke krvi crnih kosova iz pet europskih gradova te iz ruralnih područja kako bi analizirali duljinu DNK lanca, što ukazuje na očekivani životni vijek.

Krivolov u Libanonu Od EU do Afrike Life Par Hrvata pokreće 3 mil. aktivista u spas ptica selica

Postoji mnogo indikatora zdravlja, poput prisutnosti parazita ili reakcije imunuloškog sustava, ali one variraju. Jedini nedvosmislen marker za utvrđivanje zdravstvenog stanja ptica jest duljina telomera, strukture DNK koja se nalazi na kraju kromosoma i štiti DNK od propadanja. Tijekom starenja telomeri se skraćuju, no na njihovu duljinu može utjecati i stres. 

Istraživanje je pokazalo da su telomeri gradskih ptica značajno manji od telomera ptica koje žive na ruralnim područjima. Gradske ptice pokazivale su znakove prebrzog starenja što znači da su lošijeg zdravstvenog stanja od onih koje žive u šumi. 

Istodobno, pokazalo se da je starijih ptica više upravo u gradovima. Paradoksalno, ali istinito - unatoč lošijem zdravlju crni kos u gradu živi duže no u prirodi.  

Što je tome uzrok znanstvenici nisu u potpunosti sigurni, no vjeruju da je životni vijek ptica u gradu duži iz razloga što u gradovima ima manje predatora i više hrane.  
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IvanB 12:12 05.Travanj 2018.

    Baš svašta. U prirodi ima bar deset prirodnih neprijatelja koji samo čekaju priliku da se dočepaju starih i bolesnih.