Znanost
2207 prikaza

Stiže ljeto i ovi nametnici kojih se jako teško riješiti

Suho voće i citrusi
Getty images
Vješti su borci, osjete svaku mogućnost napada i pobjegnu za manje od sekunde

Vidjet ćemo ih čim dođe toplije vrijeme, no činit će se kao da su se pojavile od nigdje. No one su tu, oko zdjele s voćem i nikako ne odlaze, bez obzira koliko ih tjerali, pokušali zgnječiti ili uništiti na bilo koji način. 

Vinska mušica klasični je stanovnik svakog doma, a bogati miris voća može osjetiti na udaljenosti većoj od kilometra, zahvaljujući malim antenama na vrhu svoj glave. Antene su posebno opremljene kako bi detektirale kiselinu koja nastaje truljenjem voća. Kada ga osjete gotovo je nemoguće spriječiti ih u napadu a zbog njihove minijaturne veličine ulazak im je gotovo nemoguće zabraniti. Ne privlači ih samo miris truleži, već i sve te gljivice i razni mikroorganizmi koji tim putem nastaju, piše Business Insider.  

Nikada ne dolaze same, zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti razmnožavanja, zbog koje jedna žena može dnevno položiti 100 jaja  iz kojih će se za manje od 24 sata izleći nove mušice. Crvići se tako mogu zakopati i pronaći svoj put ispod površine voća, hraniti se tom truleži. Za samo nekoliko dana, razvit će se prave i velike voćne mušice. I ubrzo će se i on razmnožiti, pa će vaš stan postati pravo leglo vinskih mušica. 

Banane Uživajte dok možete Znanost Crne vijesti: Uskoro bismo mogli ostati bez banana

Jako su izdržljivi i sposobni borci, njihova mogućnost izbjegavanja napada je gotovo na razini David Copperfielda. Vide vas iz kojeg god kuta dolazili, iza, sa strane, a i izračunat će kut vašeg napada i isplanirati svoj bijeg u stotinki milisekunde. Znanstvenici su otkrili kako će se postavljati na noge kad osjete mogućnost napada. Kad ruka dolazi od naprijed, vinske mušice će početi pomicati svoje noge prema naprijed, nagnuti se nazad, i zatim podići noge, s čim im je omogućen brz bijeg. 

A kada se podignu u zrak nije ih lako ubiti. Za manje od sekunde mogu promijeniti svoj smjer i jako ubrzati lupajući krilima 200 puta u sekundi. I nije se lako boriti protiv njih. Neki znanstvenici kažu da ih možete uhvatiti u zamku. Ispunite neku posudu sa dva centimetra jabučnog octa, zatvorite ga lijevkom, i zalijepite ljepljivom takom da ne mogu izaći. One su dovoljno pametne da pronađu rupu kroz koju će napasti voće, no neće se sjetiti te rupe kroz koju su ušli kad će trebati pobjeći. 

No čak i ako ih zarobite one će se vraćati sve dok imate nešto za jesti, bez obzira što to bilo. Obožavaju trulo voće. no i vino i ostale tekućine, prepune mikroba u kojma uživaju, a posebno ih veseli ono što se nakuplja u vašem kuhinjskom sudoperu. I zato je jedino rješenje s kojim ih se možete riješiti, ono da dovoljno često čistite sve oko sebe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.