Znanost
9871 prikaza

Što bi se dogodilo kad bi ovog trenutka nestalo Sunce?

Zalazak sunca u Zadru
Dino Stanin (PIXSELL)
Proučili smo moguće scenarije do kojih bi moglo doći raspadom Sunčevog sustava i nestankom toplinske, užarene kugle

Sunce je oko 333.000 puta veće mase od Zemlje i proizvodi jednaku količinu energije kao milijarda nuklearnih bombi svake sekunde!

Zalazak sunca u Zadru | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

Zbog ogromne mase Sunce je dominantna gravitacijska sila u Sunčevom sustavu, te drži svih osam planeta u eliptičnim orbitama.

Istodobno, sunčeva energija zagrijava naš planet taman u dovoljnoj količini da zemljina površina dobije savršenu temperaturu za tekuću vodu - bez koje ne bi bilo života.

No što bi se dogodilo kad bi nestalo Sunce? Koliko god smiješno zvučalo to pitanje, o njemu je razmišljao i Albert Einstein.

Prije negoli se bacio na taj problem, znanstvenici su pretpostavljali, iako nisu dokazali, da je gravitacija djelovala u danom trenutku. Da je to istina, onda bi prva stvar koja bi se dogodila nakon nestanka Sunca bila ta da bi svi planeti (uključujući i Zemlju) odletjeli u svemir. U Sunčevom sustavu bi se dogodio pravi kaos.

Svjetlo, s druge strane nije trenutno, ono putuje 299.792.458 metara u sekundi i treba mu oko osam minuta da dosegne Zemlju. Dakle, vidjeli bismo sunčevu svjetlost još oko osam minuta nakon što bi nestalo Sunce, iako bismo osjetili sunčev nestanak prije nego bismo ga vidjeli?!

No, kao što je Einstein dokazao sa svojom teorijom opće relativnosti, sila gravitacije nije trenutna nego putuje jednakom brzinom kao i svjetlost.

Dakle, ako bi Sunce nestalo, definitivno ne bismo toga bili svjesni punih osam minuta prije nego li bi nam se, doslovno, smračilo pred očima.

Vječno noćno nebo?

Ako mislite da bismo ostali u potpunom mraku, varate se. I dalje bi sjale zvijezde i struja bi nastavila raditi, pa bi gradovi ostali osvjetljeni dokle god bi bilo struje. Čak bi i planete ostale vidljive neko kratko vrijeme.

Primjerice, kad je Jupiter najbliži Zemlji, on je udaljen oko 33 svjetlosne minute, što znači da bismo i dalje vidjeli taj divovski planet više od sat vremena (toliko bi trebalo preostaloj sunčevoj svjetlosti da dođe do Jupitera i reflektira se natrag do Zemlje, čak i nakon nestanka Sunca).

Ali nakon osam minuta jedna stvar na Zemlji bi se naglo zaustavila, objašnjava Michael Stevens, osnivač popularnog kanala na YouTubeu - Vsaucea. Bez sunca, nestalo bi fotosinteze - procesa kojim se sve biljke opskrbljuju hranom. Što znači da bi većina malim biljaka uvenula unutar nekoliko dana.

No ne bismo trebali brinuti o tome, već o toplini. Naime, nakon tjedan dana prosječna temperatura na Zemlji pala bi na 0 stupnjeva Celzijusa, a do kraja prve godine dosegla bi -100 stupnjeva Celzijusa, kaže Stevens.

Istodobno, hladili bi se oceani i mora, te bi se s vremenom zaledila, što bi Zemlju pretvorilo u ledeni svijet. No kao i duboka jezera zimi, i sad bi se zaledile samo površine, što znači da bi ostale u tekućem stanju ispod.

Ako bi ijedan čovjek ovo preživio, jedino utočište bi mu bilo blizu geotermalnih otvora na dnu oceana. Ovi otvori emitiraju toplinu koja izvire iz središta Zemlje.

Život na Zemlji napredovao bi milijardama godina

Ovakav način života bio bi mračan i usamljenički, te je teško znati bi li ljudi dugo preživjeli pod takvim uvjetima.

S druge strane, životinje koje žive u blizini spomenutih otvora danas, mogle bi nastaviti preživljavati još milijardama godina nakon nestanka Sunca, jer im ne treba svjetlost i sunčeva energija za život, nego hranu i energiju crpe iz topline koja dolazi iz otvora.

Iako bi većina života bili izbrisana s našeg planeta bez Sunca, oni organizmi koji bi opstali mogli bi napredovati nekoliko sljedećih milijardi godina, ni ne pitajući se gdje je nestalo Sunce.

Začudo, ovakva ledena Zemlja nalik je nekim postojećim satelitima koji se nalaze oko Jupitera i za koje astrobiolozi smatraju da sadrže izvanzemaljske mikrobe, piše Business Insider.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:37 05.Svibanj 2019.

    bila bi vječna tama