Znanost
907 prikaza

Stručnjaci: Evo koliko treba proći od večere do odlaska u krevet

Hrana
Robert Anić (PIXSELL)
Odlazak u krevet punog trbuha nikako nije dobra odluka i svakako bi se trebali malo strpiti dok ne odete u 'horizontalu' nakon jela

Odlazak na spavanje odmah poslije večere povećava rizik za moždani udar za čak 66 posto i zato se odlazak na spavanje preporučuje najmanje sat vremena nakon večere, rezultat je istraživanja stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Ionini u Grčkoj.

Stručnjaci su proučavali oko 500 osoba, od kojih je pola imalo moždani udar, a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Ispitanike su podijelili u dvije grupe - one koji su pričekali 60 do 70 minuta poslije večere pa su išli na spavanje i one koji su odmah išli na spavanje.  

U drugoj grupi su ljudi imali 66 posto veću šansu da dožive moždani udar, dok su osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta bile 76 posto zaštićenije.

Osim toga, odlazak na spavanje barem sat poslije večere smanjuje rizik od akutnog koronarnog sindroma.

Refluks je, također, jedna od posljedica suviše brzog odlaska u krevet nakon jela. U ležećem položaju se pogoršava situacija u kojoj se trbušna kiselina vraća u grlo, a dugoročna posljedica  je oštećenje jednjaka.

Podrigivanje zbog ranog odlaska u krevet nastaju zbog tegoba s probavom koje organizam ima u ležećem, opuštenom položaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.