Znanost
33954 prikaza

Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani

Uragan Irma
1/8
REUTERS
Uragani koji su opustošili Karibe i obalu Amerike dolaze sa istog mjesta

Većina uragana koji su u zadnje vrijeme pogodili Ameriku nastali su na istom mjestu – riječ o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Cape Verdea.

Evo što se tamo događa, a cijeli prikaz pogledajte i u videu: na točno tom dijelu dolaze do “sudara” dviju potpuno različitih pojava – vrućih suhih vjetrova koji dolaze iz Sahare, te hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi nevjerojatno snažni vjetrovi poznati su i kao “African Easterly Jet” i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike.

Za razliku od vremena u Americi, koje se mijenja od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu. Ovi vjetrovi se zapravo stvaraju kroz cijelu godinu, a upravo u rujnu postaju najjači, gotovo smrtonosni.

Ti vjetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika. Taj nadprosječno topli i vlažni zrak stvara oluje i nevjerojatno brze vjetrove koji se rijetku mogu vidjeti.

Kad vjetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat on postaje uragan prve kategorije. Ukoliko su uvjeti dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji.

Većina ovih uragana se ‘razbije’ iznad otoka Kariba ili otoka po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju.

Neki od njih prijeđu Meksiko i završe na Pacifiku, što se primjerice dogodilo 2014. godine kada je uragan Iselle pogodio Havaje.

U svakom slučaju, uragani koji su donijeli nevjerojatne kiše došli iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • braco101 08:42 13.Rujan 2017.

    Sva priobalna mjesta će uskoro zahvaćati tornada,,,treba što prije bježati u unutrašnjost

  • nelson 14:17 10.Rujan 2017.

    i kad mi u dalmaciji kukamo bura ovo bura ono