Znanost
8439 prikaza

Tvrde da su otkrili Planet 10 - i da sliči Zemlji!

Novi planet u Sunčevom sustavu
Heather Roper/LPL
Novi dokazi upućuju na to da u našem solarnom sustavu postoji tzv. deseti planet

Zaboravite Planet 9, sada postoji novi planet koji je zaokupio našu pažnju.

Astronomi su detektirali znakove postojanja još jednog planeta u našem Sunčevom sustavu. Dali su mu nadimak "Planet 10", a ovo je ono što za sada znamo o njemu.

Iako ga nisu vidjeli, znanstvenici su uvjereni da postoji te da se nalazi oko 8,2 milijarde kilometara od Sunca, što je 2,25 milijardi kilometara dalje od Plutona, no i 96 milijardi kilometara bliže od neotkrivenog Planeta 9.

Pretpostavlja se da je Planet 10 znatno manji od Planeta 9, a astronomi smatraju kako je masom sličan Zemlji ili pak Marsu. No, kako znaju da postoji iako ga nisu vidjeli?

Zaključili su to po gravitacijskom učinku tijela na obližnje objekte - a do toga su došli analizom više od 600 objekata u Kuiper pojasu. Ti su objekti na drugačijoj putanji u usporedbi s naših 8 planeta, a uzrok bi upravo mogla biti gravitacijska sila kojom ih privlači Planet 10.

Novi planet u Sunčevom sustavu | Author: Heather Roper/LPL Heather Roper/LPL

O planetu 9

Michael Brown i Konstantin Batygin sa sveučilišta Caltech objavili su studiju u kojoj tvrde da su pronašli deveti planet u našem Sunčevom sustavu. Do 2006. godine Sunčev sustav službeno je imao 9 planeta, no otkad je Pluton izgubio status planeta , za što je zaslužan baš Brown, broji njih osam. Sada bi se to moglo promijeniti.

Nazvan jednostavno Planet 9 otkriven je gotovo slučajno. Još 2003. godine otkriven je patuljasti planet Sedna koji se nalazi u Kuiperovom pojasu, koji sadrži više od tisuću svemirskih objekata, a nalazi se iza Neptunove orbite i proteže se do 50 AJ od Sunca. Idućih godina astronomi su otkrili još pet objekata u Kuiperovom pojasu koji imaju isti kut orbite u odnosu na rub Sunčevog sustava. Znanstvenici su zaključili da to nije puka slučajnost već je na njih morala djelovati gravitacijska sila koja dolazi od masivnog planeta.

Iako još nemaju vizualnu potvrdu, analizom velike količine podataka astronomi su zaključili da ovaj planet ima čak 10 puta veću masu od Zemlje, orbita mu je 20 puta udaljenija od Sunca od Neptunove što znači da mu treba između 10.000 i 20.000 godina da napravi jednu punu orbitu oko Sunca.

Pogledajte video: 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 18:42 02.Srpanj 2017.

    kozojebi stalno nešto otkrivate ajde prestanite srat.