Znanost
3690 prikaza

U Kini pronašli "Zmaja iz blata", starog milijune godina

Tongtianlong limosus, dinosaur pronađen u Kini, bliski rođak ptica
Handout/REUTERS/PIXSELL
Živio je prije između 66 i 72 milijuna godina, iz skupine je najbližih rođaka ptica

U vlažnoj, tropskoj džungli u južnoj Kini nekoć davno je dinosaur nalik na pticu, s kljunom i krijestom na glavi, ostao zarobljen u blatnoj močvari iz koje se uzaludno pokušavao izvući širenjem krila. Radnici na gradilištu škole nedaleko od grada Ganzhoua otkrili su dobro očuvani fosil otprilike dva metra dugačkog dinosaura u zgrčenom položaju, koji je nazvan "Zmaj iz blata", izjavili su znanstvenici u četvrtak. Stvorenje iz razdoblja krede, pod nazivom Tongtianlong limosus, živjelo je prije 66 do 72 milijuna godina, pred kraj više od 160 godina dugog razdoblja vladavine dinosaura na Zemlji.

Alvarezsaurus (maniraptor) Dokaz stručnjaka Life Preživjeli su dinosauri koji su jeli sjemenke, odatle ptice

Radi se o pripadniku skupine oviraptorosaura, jednom od najbližih rođaka ptica, koji je evoluirao od malih, pernatih dinosaura. Paleontolog Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu, koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, rekao je da će taj fosil pridonijeti razumijevanju evolucije dinosaura uoči njihova uništenja. Po njegovim riječima, otkriće ovog dinosaura kao i još pet drugih pokazuje da je Ganzhou u južnoj Kini najproduktivniji lokalitet za fosile te vrste dinosaura. "Činjenica da ih je bilo toliko svjedoči o tome kako im je bilo dobro sve do kraja", prije nego što je asterioid pao na Zemlju prije oko 66 milijuna godina, dodao je Brusatte.

Dinosaur Što smo učinili? Znanost Zemlji se bliži šesto masovno izumiranje, a svi samo stoje i gledaju

Fosil je sačuvao tragičan položaj dinosaura u trenutku njegove borbe za život. "Vrat mu je u obliku luka, glava mu je uzdignuta, njegove ruke su raširene sa strane. To je čudan položaj", rekao je Brusatte. Činjenica da je pronađen u stijeni koja se formirala od blata ukazuju na to da je ostao zarobljen u močvari i da se bezuspješno pokušao osloboditi a naposljetku je uginuo. Njegov znanstveni naziv znači "blatni zmaj na putu prema nebu" i time je odana počast njegovom tragičnom kraju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.