Znanost
1448 prikaza

U SAD-u 1920-ih imali su radioaktivno energetsko piće

RadiThor - radioaktivni energetski napitak iz 1918. do 1928.
Sam L./Flickr/CC BY-SA 2.0
RadiThor se deset godina prodavao kao sredstvo protiv bolova, impotencije, svega i svačega. Poumirale su tisuće

Oduševljeni poklonici postapokaliptične videoigre "Fallout" vjerojatno znaju za fiktivni bezalkoholni napitak "Nuka Cola", radioaktivno osvježenje koje svijetli u mraku. Malokome je, međutim, poznato da je riječ o satiri na račun američke fascinacije radiokativnim elementom radijem početkom 20. stoljeća, dok se još nije znalo koliko radioaktivnost može biti pogubna. Radij je 1898. otkrića Marie Curie sa svojim suprogom Pierreom. Element je plijenio svojom fluorescencijom i u doba sveopćeg nadriliječništva, radiju su mnogi pripisivali mnoštvo čudesnih kvaliteta.

Početak 20. stoljeća u SAD-u munjevito se izrodio u "radijsku groznicu", a jedan od najbizarnijih proizvoda iz tog vremena bio je energetski napitak "RadiThor". Proizvodio ga je Bailey Radium Laboratories iz East Orangea u New Jerseyju. Neslavni, ako ne danas i ozloglašeni kreator tog "pića" bio je William Baley koji se predstavljao kao doktor medicine, što uopće nije bio. RadiThor je proizvodio tako što je jednostavno u običnu vodu ubacivao sulude količine radija. I tako sve od 1918. do 1928. Da s radijem nešto nije u redu počelo se ozbiljno slutiti još 1912.

Unatoč tome RadiThor se reklamirao kao savršeno bezopasno, a moćno sredstvo protiv bolova, energetsko piće, pojačivač rada endokrinog sustava, lijek protiv impotencije i kako to već ide sve redom. U vodi je otapao toliko soli radioaktivnog elementa koliko mu je bilo potrebno za postizanje radijacije od jednog mikrokirija. "Lijek za žive mrtvace", "Trajno sunce", takvi su se nazivi kočili na reklamama za RadiThor. Srećom, pa je RadiThor bio jako skup, malotko si ga je mogao priuštiti, pa je i broj žrtava na kraju bio relativno nizak.

Najpoznatija žrtva RadiThora bio je Eben Byers, sin bogatog industrijskog magnata, čuveni sportaš, koji je u kratkom vremenu popio 1400 boca RadiThora. Prije nego što je umro u ožujku 1932., u njegovom se organizmu, točnije u kostima, nakupilo toliko radioaktivnosti da mu je propala vilica, stale su mu se otvarati rupe u lubanji, rak se u raznim oblicima pojavljivao na raznim dijelovima njegovog tijela. A kad su ga sahranili, njegovo su tijelo zatvorili u lijes od olova, jer je znanosti u to doba već bilo jasno da bi radijacija inače curila u okolno tlo.

To je već bilo vrijeme u kojem su vlasti zabranile sve radioaktivne proizvode za široku potrošnju. Samo, šteta je već bila učinjena i, prema nekim procjenama, zbog igranja s takvim stvarima, nadriliječništva i sličnih pojava koje su se zafrkavale s radijacijom, samo u SAD-u poumiralo je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Povodom smrti Ebena Byersa, The Wall Street Journal objavio je članak otrovnog naslova "Radijska voda djelovala je odlično, sve dok mu nije otpala vilica".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.