Znanost
410 prikaza

Znanstvenici tvrde da imaju rješenje za nestašicu hrane

Voće i povrće
Thinkstock
Problem nedostatka hrane postajat će sve izraženiji kako klimatske promjene sve više otežavaju uzgoj hrane

Svake godine poljoprivrednici diljem svijeta dodaju 100 milijuna tona umjetnih gnojiva usjevima, a dodaju i više od 800.000 tona glifosata, aktivne tvari u herbicidu Roundup. Problemi nastaju zato što biljke koriste manje od polovice fosfata iz umjetnih gnojiva, a ostatak odlazi u vodene tokove gdje pomaže cvjetanju algi koje mogu zatrovati vodu. 

Broj stanovnika bi mogao doseći 9 milijardi do 2050. godine, a znanstvenici pokušavaju što prije povećati proizvodnju hrane koja neće toliko utjecati na okoliš. Kako bi riješili ovaj divovski problem, znanstvenici razmišljaju o malim stvarima, jako malim stvarima.

Zelena salata | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Razvijaju nanočestice koje su tanje od ljudske kose i trenutačno postoje tri glavna smjera istraživanja. Nanočestice koje pomažu u apsorpciji hranjivih tvari iz tla, nanokapsule koje otpuštaju stalnu količinu pesticida i nanosenzori koji upravljaju kompleksnim sustavima navodnjavanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Saint Louisu otkrili su način uzgoja nanognojiva iz algi. Korištenjem uzgojenog gnojiva uspjeli su povećati urod jedne sorte graška za 6%. Isti znanstvenici razvili su i način na koji je moguće povećati količinu specifičnih tvari u biljkama. Korištenjem specifičnih nanočestica, povećali su udio antioksidanska likopena u rajčicama za čak 113%. Trenutačno rade na metodi povećanja proteina u kikirikiju koji je jedan od najvećih izvora proteina u zemljama u razvoju.

Brazilski znanstvenici razvijaju nanokapsule koje sadrže fungicidi i herbicid kako bi znatno smanjili upotrebu otrovnih tvari u poljoprivredi.

"Dobar dio te tehnologije je tek u povojima", rekao je Sonny Ramaswamy, šef američkog Instituta za hranu i poljoprivredu. Dobar dio razvoja u toj grani biologije nastao je zbog potpunog neznanja što se tiče utjecaja nanotehnologije na okoliš.

EU baca brda hrane | Author: Love Food Hate Waste NZ Love Food Hate Waste NZ

Zbog svega toga, zakonska pravila još uvijek ne postoje i gotovo je nemoguće predvidjeti u kojem smjeru će se razvijati. Neki stručnjaci uvjereni su da će nanotehnologija naići na znatno manji otpor od genetski modificirane hrane, ali upozoravaju da ne proizvodimo dovoljno hrane za sve ljude na Zemlji.

"Broj stanovnika raste, klima se mijenja što znatno otežava poljoprivredu. Uloga nanočestica je da nam pomogne u rješavanju ovog velikog problema. Jednostavno ne proizvodimo dovoljno hrane", rekao je Jason White za Ozy.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.