Znanost
6374 prikaza

Ulažu milijune u uređaj koji će pronaći čovjekovu dušu

Znanstvenica u laboratoriju
Thinkstock
Duša je misteriozni dio čovjeka, njegov dio koji ostaje živjeti i nakon smrti, kao što vjeruju u mnogim religijama

Živimo s njom, vjerujemo u nju, i znamo prepoznati one koji ju nemaju. No nikada ju sami nismo mogli vidjeti, nismo ju pronašli ali ni znanstveno dokazali. Da ju i konačno pronađemo mogli bi nam pomoći kineski znanstvenici koji trenutačno razvijaju skener vrijedan 126 milijuna dolara s kojim kreću u veliku potragu. Za dušom. 

S velikim i snažnim magnetskim silama pokušat će promatrati strukturu i aktivnosti svakog neurona u našem mozgu. Njihov je cilj izgraditi najsnažniji MR koji bi možda mogao odgovoriti i na to misteriozno pitanje - gdje se nalazi naša duša.  

Duša je onaj dio misterije čovjeka, njegov dio koji ostaje živjeti i nakon smrti, kao što vjeruju u mnogim religijama. Ovaj bi skener trebao "revolucionizirati proučavanje mozga", kako smatra jedan od onih koji rade na projektu koji se razvija u Šenženu,  Kini, piše New York Post. 

Budžet koji će se iskoristiti premašit će onaj namijenjen za izgradnju najvećeg teleskopa. 

Planinarenje Uporan i hrabar Life Ima Alzheimer i svaki dan se penje na istu planinu

"Po prvi puta bi mogli dobiti punu sliku ljudske svijesti, pa možda čak i same biti života. I mogli bi tada objasniti kako oni funkcioniraju u pravim fizičkim uvjetima, kao što su Newton i Einstein definirali i objasnili svemir koji nas okružuje", rekao je jedan fizičar. 

Ispitivanja se provode na Shenzhen Institutes of Advanced Technology, a ta tehnologija mogla bi pomoći i u borbi s nekim degenerativnim stanjima, poput Parkinsonove bolesti ili Alzheimera

Trenutačni skeneri mogu vizualizirati objekte veće od jednog milimetra, a novi bi skener trebao moći vizualizirati objekte i do 1000 puta manje. 

No nisu svi tako uzbuđeni i sretni zbog projekta. 

"Što je to zapravo svijest? To čak nije ni znanstvena definicija. Ako ju ne možete definirati, kako ćete znati da je ono što vidite zapravo to što tražite?", pita se He Rongqiao, sa Chinese Academy of Sciences u Pekingu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 22:46 23.Prosinac 2018.

    nije dovoljna sekta sad još trebaju i uređaj