Znanost
382 prikaza

WHO: Dva mjeseca sigurnog seksa po povratku iz područja sa zikom

Djevojčica oboljela od zika virusa
Rafael FABRES/DPA/PIXSELL
Ako muški partner u paru koji planira trudnoću ima simptome zike, razdoblje sigurnog seksa bi trebalo trajati šest mjeseci

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je u utorak da ljudi koji se vraćaju iz područja zahvaćenih zikom trebaju prakticirati siguran seks najmanje osam tjedana. 

Dosadašnja preporuka bila je četiri tjedna. Do promjene je došlo pošto su znanstvenici otkrili da se virus dulje zadržava u krvi i ostalim tjelesnim tekućinama nego što su mislili, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

Ako muški partner u paru koji planira trudnoću ima simptome zike, razdoblje sigurnog seksa bi trebalo trajati šest mjeseci, rekao je Lindmeier. Nove smjernice "održavaju ono što smo naučili o bolesti zike i njezinim komplikacijama", dodao je. Lindmeier je rekao da znanstvenici i dalje istražuju koliko dugo se virus zadržava u slini, ali ti su testovi dosad bili nepotpuni.

Zika uglavnom šire tigrasti komarci, ali WHO navodi kako je sve više dokaza da je prijenos seksualnim putem moguć i učestaliji nego što se prije pretpostavljalo. Iako se većina oboljelih od zike brzo oporavi, virus može izazvati teške deformacije u nerođene djece.

Hina

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.