Znanost
10453 prikaza

"Znamo kako otkriti rak dojke 5 godina prije prvih simptoma"

Rak dojke
Getty images
Mogućnosti novih, neinvazivnih metoda je u porastu, a bit će osobito korisne kod onih s genetskim predispozicijama za bolest

Rana detekcija bolesti bi u ubrzo mogla dobiti posve drugačije značenje - kroz krvnu pretragu namijenjenu uočavanju raka dojke, koja bi bolest prepoznala u tijelu čak pet godina prije javljanja ikakvih kliničkih simptoma.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham su razvili metodu skeniranja krvi koja bi mogla dovesti do radikalnih povećanja šansi za liječenje te smanjenje smrtnosti oboljelih od raka dojke.

Takva ekstremnu rana detekcija bi definitivno pacijentima i njihovim liječnicima dala "bolji start" u borbi s jednom od najčešćih malignih bolesti. Osim toga, mogla bi biti moćan saveznik rastućem arsenalu "oružja" u borbi s rakom dojke, a koji uključuje i razvoj cjepiva protiv nastanka bolesti, piše Big Think.

Antigeni i njihova antitijela

Antigeni su tvari koje proizvode stanice, uključujući stanice tumora. Kad antigen dođe u kontakt s drugim stanicama u tijelu, imunološki sustav stvara antitijelo optimizirano posebno za taj antigen nazvan "auto-antitijela".

Dagnje Iznenađenje! Znanost Otkrili su zarazni karcinom, čovjek ga je proširio svijetom

Tim iz Nottinghama otkrio je da prisutnost antigena povezanih s tumorima (TAA) predstavlja pouzdan pokazatelj raka. Isto tako, prisustvo auto-antitijela antigena je dobar pokazatelj da je antigen, a time i tumor, prisutan.

Mamografski nalaz | Author: Thinkstock Thinkstock

Istraživači su razvili tehnike skeniranja krvi koje koriste mikroproteine u uočavanju auto-antitijela povezanih s rakom dojke. Tim je uspio pregledati 40-ak takvih antitijela, kao i 27 njih koji nisu povezani s bolešću.

Eksperimenti

Istraživači iz skupine Centra izvrsnosti za autoimunost u raku (CEAC) na Medicinskoj školi u Nottinghamu uzeli su uzorke krvi od 90 pacijenata s karcinomom dojke nedugo nakon dijagnoze, kao i iz kontrolne skupine od 90 dobrovoljaca koji nisu oboljeli od te bolesti.

"Rezultati naše studije pokazali su da karcinom dojke inducira auto-antitijela protiv ploča specifičnih antigena povezanih s tumorom. Uspjeli smo otkriti rak s razumnom točnošću identificirajući ta autoantitijela u krvi", rekla je jedna od autorica studije, Daniyah Alfattani.

Tim se fokusirao na tri krvna panela, jedan s 5 TAAs-a, drugi sa 7, a treći 9, a što je veći panel - ispitivanje je bilo točnije, s otprilike 37 posto točnosti dijagnoza potvrde raka te 79 posto točnosti u dijagnozi njegove odsutnosti.

Napredak

Procjenjuje se kako bi oko 70 posto žena kod kojih bi rak bio dijagnosticiran u ranom stadiju bolesti moglo izbjeći kemoterapiju. ako precizno otkrivanje raka kod otprilike 30 posto pacijenata nije dovoljno dobro za široku upotrebu kao dijagnostički alat, istraživači su ipak optimistični u pogledu rezultata.

"Međutim, ovi su rezultati ohrabrujući i ukazuju na to da je moguće otkriti signal za rani karcinom dojke. Nakon što poboljšamo točnost testa, tada se otvara mogućnost korištenja jednostavnog krvnog testa za poboljšanje ranog otkrivanja bolesti", ističe Alfattani.

Jogurt s voćem Studija Znanost Dvije namirnice koje se nalaze svugdje smanjuju šanse za rak

Trenutno je u tijeku daljnje istraživanje s 800 pacijenata koji se testiraju pomoću panela od devet TAA-ova, a istraživači očekuju da će vidjeti veću preciznost u ovoj većoj skupini. Ako postoji mogućnost značajnog poboljšanja točnosti ovog pristupa ranom otkrivanju, koristi bi bile očite. 

To bi bio i lakši način probira u usporedbi s trenutnim metodama, poput mamografije. Istraživači procjenjuju da bi se uz puno financiranje klinička verzija testa mogla razviti za četiri do pet godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:05 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site