Life
551 prikaza

Hrvatski poslovi iz snova: Plaćaju da jedete špek, pršut, smoki...

Badel
Zeljko Lukunic (PIXSELL)

Ovaj posao nalik je pečenju kolača. Imate sve sastojke i recept, no pravo je umijeće napraviti tortu takvom da bude jednaka okusom kad je pečete prvi i 101. put. Tako i mi imamo recepture za izradu pojedinih pića, a naš je zadatak da okus uvijek bude jednak, kako danas tako i za deset godina, započinje priču Vesna Jurak (50), dipl. ing. biotehnologije koja radi na razvoju novih proizvoda, a ujedno je degustator alkoholnih pića, odnosno senzorni analitičar. Taj posao radi već 21 godinu.

Njezina kolegica Mirela Krajnović (37) tehnologinja je u pripremi jakih alkoholnih pića i također degustatorica. Radi 11 godina. Obje žene kažu da su u Badelu završile spletom okolnosti, ali da danas posao ne bi mijenjale. Uz njih, ukupno je još četiri profesionalna degustatora u toj tvrtki.

"Željela sam raditi na razvoju lijekova za onkološke bolesti. Naravno, jedno je život, a drugo snovi. Nisam uspjela dobiti posao. Kad se ovdje otvorio natječaj javila sam se i prošla, a od tada do danas sam prošla sve aspekte proizvodnje, od pripravnice do direktorice razvoja", objasnila je Vesna.

Svakog jutra u šest kušanje pića

Mirela se također javila na natječaj.

"Mama mi je radila u ovoj tvrtki, i kad sam rekla gdje idem na razgovor za posao posjela me i ozbiljnim tonom rekla: Ako ćeš raditi u laboratoriju, svakog jutra u šest ćeš morati kušati pića. Izbezumila sam se i to mi je bilo nezamislivo, ali eto, danas bez problema u danu degustiram i do 20 mililitara različitih uzoraka", kaže Mirela.

Ona i kolegice sudjeluju u svim momentima proizvodnje pića. To znači da kušaju sirovine kad dođu i u skladu s njihovim svojstvima prilagođavaju recepture, a zatim šalju odobrenje za proizvodnju. Bez njihova blagoslova ništa se ne proizvodi. Zatim kušaju piće tijekom proizvodnje kako bi vidjele je li okus u skladu sa standardima te na kraju prije punjenja kako bi bile sigurne da je proizvod točno onakav kakav treba biti.

'Kušači vina ispljunu uzorke, a mi ih moramo progutati'

"Razlika između nas i enologa, kušača vina, je u tome što oni prilikom degustacije ispljunu sadržaj i koncentriraju se na okus u ustima. Mi uzorke moramo progutati jer okus nije samo u ustima, nego i u jednjaku gdje se posebno osjeća gorčina kod pelinkovca. Zato je važno da naši okusni pupoljci budu istrenirani. Meni je za to trebalo dvije do tri godine učestalog treninga, dodatnih seminara i doškolovanja. To se ne uči na faksu, nego je zanat koji se mora ispeći", kaže Vesna prisjećajući se prvih koraka u svijetu alkoholnih pića.

Mnogi Hrvati rekli bi da Mirela i Vesna imaju posao iz snova. Kolege iz sličnih branši reći će da je ipak njihov posao najbolji na svijetu.

Plaćaju da jedete špek, smoki, čokoladu...

Kušači pršuta

Blanka Sinčić Pulić (39) i Damir Lukež (45) iz Rovinja su ovlašteni kušači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a točan naziv njihovog posla je senzorni analitičar. Da bi pršut bio dobar, mora biti star najmanje 12 mjeseci i težiti najmanje sedam kilograma, otkrili su.

Kušači čokolade

Postoje ljudi kojima je posao cijeli dan grickati čokoladu. Kušači zaposleni u Krašu odlučuju koje će slastice u prodaju. Marko Dujmović kaže kako voli svoj posao, a svaki dan pojede od 200 do 300 grama različitih vrsta čokolada. Ponekad na dan kuša i 30-tak različitih vrsta, a ocjenjuje ih po mirisu i okusu.

Kušači smokija 

Podravka ima svoje kušače koji ocjenjuju svu hranu koju proizvode, između ostalog i flips s kikirikijem. Ocjenjuju izgled, miris, okus i ostale čimbenike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.