Znanost
1923 prikaza

Znate li kako marihuana utječe na spermu?

Pušenje trave
Thinkstock
Najnovija znanstvena istraživanja potvrdila su da biste mogli prekrižiti marihuanu ako ste muškarac koji planira osnovati obitelj

Pušenje trave može smanjiti kvalitetu sperme, pokazalo je novo istraživanje iz Danske. 1215 Danaca, starih između 18 i 28 godina, ispitivano je o svojim narkomanskim navikama unutar posljednja tri mjeseca, te su morali osigurati uzorak sjemena. 

Otkriveno je da su muškarci koji su pušili travu više od jednom tjedno imali puno manji broj spermija u ejakulatu, za čak 29 posto manje, od muškaraca koji nisu pušili uopće ili su pušili rjeđe od toga.

Kod onih koji su naveli da su koristili još neke narkotike (od kokaina do ekstazija), zabilježen je još veći pad 'plivača', pa je u prosjeku bilo za 55 posto manje spermija.

"Naša otkrića su od javnog interesa, budući da se marihuana učestalo konzumira", rekli su znanstvenici iz Kopenhagena, a nisu nimalo pogriješili, budući da je 45 posto ispitanika potvrdilo da su pušili marihuanu u posljednja tri mjeseca.

Moguće je da na smanjenje broja spermija utječe interakcija THC-a i receptora u testistima, iako postoji šansa da stvar uopće nema veze s marihuanom.

"Ne možemo isključiti ni mogućnost da muškarci koji puše marihuanu općenito vode nezdraviji stil života, što može utjecati na kvalitetu njihova sjemena i na razinu hormona", tvrde znanstvenici. Doduše, uzeli su u obzir konzumiranje kofeina, alkohola i cigareta, no rezultati su ostali isti, piše Yahoo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.