Ekonomix
527 prikaza

Amazon i Pentagon idu protiv Trumpove volje

Trump i Bezos
Chris Kleponis/DPA/PIXSELL
Čak deset milijardi dolara težak posao dobiti će kompanija Jeffa Bezosa, usprkos netrpeljivosti predsjednika Trumpa

Pentagon je vrlo blizu sklapanju ugovora u vrijednosti 10 milijardi dolara s Amazonom usprkos tome što napadi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na kompaniju ne prestaju.

Pentagon još nije objavio informaciju tko je pobjednik natječaja za cloud uslugu ("usluga u oblaku") no pretpostavlja se kako je gotovo sigurno riječ o Amazonu.

Donald Trump Amazon Top News Dostojan protivnik i nezgodan 'trn u Trumpovom oku'

Iza kulisa se, navodno, neki zaposlenici već pripremajuna prelazak na GovCloud, Amazonovu infrastrukturu dizajniranu specifično za državnu službu.

"Uopće ne vidim scenarij gdje ovaj poslovni dogovor pada u vodu", kaže za Business Insider osoba bliska Pentagonu.

Protivnici Amazona i čak su naručivali oglase u kojima se Bezos ruga predsjedniku što će ovaj dozvoliti da "neprijatelj administracije" preuzme IT usluge za Ministarstvo obrane.

Oglas | Author: Twitter Twitter

Safra Catz, CEO najvećeg Amazonovog konkurenta, kompanije Oracle, u utorak je ručala s Trumpom. Oracle se također natječe za ugovor s Pentagonom.

Catz je Trumpu navodno rekla kako je Pentagonova odluka da se ugovor dodijeli samo jednoj kompaniji zapravo u startu onemogućila svima ostalima da konkuriraju Amazonu.

Niz razloga zbog kojih Trump ne voli ovu američku kompaniju predvodi onaj najvažniji, a koji je i velika odlika njegovog vladanja, a to je Amazonova sklonost uvođenju promjena, ali ne onih koje Trump želi. "Njegovi prijatelji trgovci nekretninama kažu mu, i on se s time slaže, da Amazon ubija trgovačke centre i građevinski sektor", piše Axios.
 
Za manjak ljubavi Trumpa i Bezosa razloga ima mnogo. Među njima je i onaj, kako je Trump uvjeren, što je Amazon stekao prednost na tržištu zahvaljujući varanju. Tako kaže kako Amazon besplatno iskorištava američku poštu, koja pak zarađuje velike iznose na isporuci njihovih paketa. Barem zasada, no ostaje vidjeti što će se dogoditi nakon što Amazon proširi neke svoje mogućnosti dostavljanja.
 
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.