Ekonomix
286 prikaza

HUKA: Prihod od cestarina u šest mjeseci porastao 8 posto, na 1,02 mlrd kuna

Autocesta
Goran Jakus (PIXSELL)
Ukupni prihodi dosegnuli 624 milijuna kuna. Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 236,4 milijuna kuna prihoda od cestrine

Četiri tvrtke koje upravljaju autocestama u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ostvarile 1,026 milijardi kuna prihoda od naplate cestarine, bez PDV-a. što je 7,8 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su iz novog Biltena Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA). 

Najveći rast prihoda, za 8 posto, u tom su razdoblju ostvarile Hrvatske autoceste (HAC), pa su ukupni prihodi dosegnuli 624 milijuna kuna, bez PDV-a. Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 236,4 milijuna kuna prihoda od cestrine, bez PDV-a, što je 7,9 posto više nego u istom razdoblju lani.

Rast prihoda od cestarina bilježe i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) te Bina- Istra. Tako je AZM uprihodovao 86,3 milijuna kuna, bez PDV-a, ili 6,8 posto više, a Bina-Istra 79,6 milijuna kuna ili 6,9 posto više. Podaci HUKA-e pokazuju i da je rast prihoda u prvom polugodištu pratio i rast prometa. Tako je u tom razdoblju na hrvatskim autocestama zabilježeno 30,79 milijuna vozila u područjima naplate, što je 8,35 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvih šest mjeseci na hrvatskim se autocestama povećao i broj prometnih nesreća. Dogodila se 1.181 prometna nesreća, za razliku od istog razdoblja lani kada ih je bilo 985.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.