Tehno
388 prikaza

Francuzi će izgraditi 1000 kilometara solarnih cesta

Promet na cesti
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Nazvani su "Wattway" i jedan kilometar takve autoceste može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5000 stanovnika

Francuska kreće u projekt koji će označiti novo doba cestogradnje i energetike. Francuska ministrica ekologije i energije Ségolène Royal najavila je kako država kreće u gradnju 1000 kilometara takozvanih "solarnih cesta". Riječ je o potpuno novoj tehnologiji, gdje se na površinu kolnika stavljaju solarni paneli, koji će generirati električnu energiju. Nazvani su "Wattway" i jedan kilometar takve autoceste može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5000 stanovnika!

Barem je tako deklarirano u najavi kompanije Colars, koja proizvodi solarne panele koji će se ugrađivati na nove francuske autoceste. Jasno je, dakle, da će 1000 kilometara takvih solarnih kolnika producirati dovoljno električne energije za 5 milijuna kućanstava, što je otprilike 8 posto cjelokupne populacije u Francuskoj. Ovakva tehnološka rješenja su višestruko korisna, a ukoliko se netko pita kako će solarni paneli izdržati promet stotina tisuća vozila, proizvođač jamči da su dovoljno čvrsti i napravljeni tako da pneumatici vozila bolje prianjaju na takvu podlogu nego na klasični asfalt, piše Zimo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.