Ekonomix
2839 prikaza

Imate li višu ili nižu plaću od prosječne? Ona je ovolika

Kune
Igor Kralj (PIXSELL)
DZS je izračunao da je prosječna plaća u ožujku na godišnjoj razini rasla 2,7%, a na mjesečno 1,4%

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 6253 kune, što je na mjesečnoj razini realno više za 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini realno više za 2,7 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Radnik Plaće Ekonomix Nevjerojatno: Evo kolika je prosječna plaća u Rusiji

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 6071 kunu, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u djelatnosti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, u iznosu od 11.057 kune, dok su najnižu plaću, od 4008 kuna, dobili zaposleni u kategoriji ostale uslužne djelatnosti.

Prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak iznosila je 8467 kuna, što je realno 1,7 posto više nego bruto plaća za veljaču. Na godišnjoj razini, prema ožujku 2017. prosječna je bruto plaća bila realno viša za 3,3 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za ožujak iznosila 35,82 kuna, a bruto 48,51 kuna. U ožujku je prosječna neto satnica bila za 7,1 posto manja nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 8,2 posto. Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila manja za 6,8 posto, a na godišnjoj viša za 8,8 posto.

Radnik Radna snaga Ekonomix Poslodavci traže 16.000 stranih radnika, pogledajte kojih

U ožujku je bilo 175 plaćenih sati, što je 10,1 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (185), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (155).

Gledano za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 6190 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2017. realno više za 3,3 posto. Bruto pak plaća u istom razdoblju je iznosila 8368 kuna, realno za 3,8 posto više u odnosu na prva tri prošlogodišnja mjeseca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.