Ekonomix
12841 prikaza

Mračna strana turističke bajke: Haskiji su žrtve novog trenda

Haskiji
Getty images
Oko 4000 haskija "radi" u turističkoj industriji, a iako oni vole vući sanjke, problem je što ih se iskorištava samo par mjeseci na godinu

Noć sve ranije pada, a s njom i temperature na sjevernoj hemisferi. U Finskoj to znači samo jedno - turisti stižu i žele samo jedno, vožnju s haskijima.

Koliko god to bajkovito zvuči, postaje i problem. Primjerice, 2016. je najpopularnija turistička aktivnost u finskoj Laponiji bila je vožnja sanjkama na motornim pogon. Tri godine kasnije, to je sanjkanje na "haski pogon", piše CNN.

 Oko 4000 haskija "radi" u turističkoj industriji - u usporedbi sa samo 660 jelena.

No, vodeći su stručnjaci upozorili kako postoji mračna strana te popularne turističke aktivnosti, a ponajprije se odnosi na zaštitu prava životinja.

Crna Gora Bolji od nas Ekonomix Susjedna država u plusu: Od turizma zaradili milijardu €

Iako haskija ima u Finskoj, oni su prvenstveno kućni ljubimici, pa je turističkim operaterima počelo nedostajati "radnika" kako je aktivnost postala sve popularnija.

Zbog toga se haskiji uvoze iz južnih dijelova Europe, nepripremljeni na uvjete snijega i hladnoće. Još gore, često se o njima loše skrbi - prehrana i količina odmora često nisu adekvatni, ističu aktivisti za prava životinja.

Često dolazi do toga da se pse odbacuje čim malo ostare i nisu više u naponu snage, a budući da ne postoji nešto kao "pseća mirovina" ili "starački domovi za pse", to često za njih znači uspavljivanje ili pak životarenje.

Farme uzgajivača ne mogu pratiti sve veću potražnju za haskijima, pa se uvoze životinje "sumnjivog porijekla", uzgojeni u jadnim uvjetima neprikladnim za pse.

Kao i kod mnogih pitanja koja trenutno proizlaze iz turizma, i problem je u sve većoj potražnji, kaže José-Carlos García-Rosell, viši predavač za odgovorno turističko poslovanje na Sveučilištu u Laponiji i voditelj projekta Animal Tourism Finland, koja nadgleda dobrobit životinja.

"Putovanja snježnim motorima bile su najpopularnija turistička aktivnost od sredine 1980-ih, ali prije dvije godine vožnja haskijima postala je trend, čim dođu u Laponiju turisti računaju na to da će je probati", kaže on za CNN.

Gužva turista u Dubrovniku Smišljaju projekte Ekonomix Turizam: Susjedi imaju hit ponudu s kojom će nas zgaziti

S obzirom na to da je turistički boom fokusiran na razdoblje od prosinca do veljače, psi koji se uvoze u to doba stižu  s područja Pirineja na granici Francuske i Španjolske ili dolaze iz Švicarske. U Finskoj ostaju par mjeseci, a onda idu dalje. 

"Turisti dolaze za vrlo kratko vrijeme, oko Božića i Nove godine, pa sve do veljače", kaže Kiukas. "Ali psi žive 12 mjeseci u godini. Ključno je privući posjetitelje u malo drugačije vrijeme.

Predlaže jesenske safarije sa psima, gdje psi vuku kolica na kotačima po prirodi. Krajolik je i dalje lijep, a možete biti sigurni u spoznaju da industriju čine održivom.

Kad nema posla, uspavljuju se

Financijski pritisak u prošlosti doveo je do eutanaziranja pasa u industriji. U 2010. godini, preko 100 pasa je eutanazirano, objavilo je društvo za sanjkanje u Whistleru u Kanadi, nakon što je došlo do smanjenog broja rezervacija.

Split Trendovi Top News Hrvatska u lošem društvu: Dolaze nam najgori turisti

Oni koji rade u industriji kažu kako borci za prava životinja nisu uvijek upućeni u to što je najbolje za pse. Primjerice, neki od njih se zalažu da se haskiji odmaraju umjesto da vuku sanjke. 

Haskiji nisu poput drugih kućnih ljubimaca", kaže Riitta Kiukas. "Rođeni su da trče, a navikli su na arktičke uvjete, ustvari mogu se pregrijati ako su temperature preko 5 Celzijusa.

Vožnja psećim zapregama

Haskiji su srednje veliki psi posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima. Srodni su samojedima i aljaškim malamutima. Stručnjaci navode kako postoje dvije vrste haskija - krupniji sibirski i malo manji, aljaški. I jedni i drugi imaju plave ili smeđe oči, a 20 posto ih ima jedno plavo, a drugo smeđe oko. Neki pretpostavljaju da je ta pasmina vučje krvi.

Prosječan im životni vijek iznosi od 12 do 15 godina, a nervozni su samo kad im je dosadno, odnosno kad se ne kreću dovoljno. Obično su vrlo miroljubivi, iznimno su inteligentni, samostalni, ali i samovoljni.

Haskiji obožavaju snijeg i trčanje u zaprezi, stoga njihovo korištenje u turističkoj industriji nije nešto što im šteti. Šteti im jedino kad ih se odbaci, ističu vlasnici farma.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:34 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site