Tehno
711 prikaza

Kina postaje lider na polju razvoja umjetne inteligencije

SenseTime
YouTube
Tehnologiju koja prepoznaje automobile i lica na udaljenosti od 100 metara koriste već dvije godine

Kineska kompanija SenseTime Group Ltd koja se bavi razvojem tehnologije prepoznavanja lica vrijedna je čak 4,5 milijardi dolara. 

Njihovi ulagači, među kojima i kineska e-trgovinska kompanija Suning.Com i državni fond Temasek Holdings iz Singapura, pomogli su gomilanju sredstava, no najviše, oko 600 milijuna došlo je od Alibabe. Iako kompanija ne otkriva svoju pravu vrijednost, izvori su Reutersu napomenuli kako je riječ o vrijednosti od 4.5 milijardi dolara, piše Buisness Insider.

Tvrde kako su tako i "postavili i svjetski rekord" u prikupljanju sredstava u jednom krugu financiranja među svim kompanijama koje se bave razvojem umjetne inteligencije. Sa 4,5 milijardi dolara, bili bi zapravo i najvrjedniji AI startup na svijetu, u trenutku kada kineska vlada ubrzano radi na polju razvoja umjetne inteligencije u nastajanju da postane "međunarodnim liderom" na ovom području do 2025. godine. 

Policijski nadzor Veliko Oko Tehno Najpametnija ulica na svijetu: Prate svaki vaš korak

 Krajem prošle godine izvršni predsjednik Googlea, Eric Schmidt rekao je kako bi to mogli i postati.

"Vjeruj mi, ti kineski ljudi su dobri", rekao je Schmidt.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pak smatra kako bi zemlja koja će postati liderom na polju umjetne inteligencije u budućnosti mogla i dominirati svijetom. 

SenseTime upotrebljava umjetnu inteligenciju u softveru za nadzor, posebno prilikom analiza fotografija koje koristi kineska policija. Još prije dvije godine imali su tehnologiju koja je mogla identificirati automobile i lica na udaljenosti od 100 metara. Podaci se mogu i uskladiti s nacionalnom bazom podataka. SenseTime također razvija i autonomnu tehnologiju vožnje.

Izuzetno profitabilni postali su 2017. godine, gotovo nečuveno u svijetu startupova, a osnovalo ih je kinesko sveučilište Hong Kong tri godine ranije. 

Izvršni potpredsjednik Alibabae Joe Tsia, kaže kako je "posebno impresioniran njihovim mogućnostima istraživanja i razvoja u dubokom učenju i vizualnoj tehnologiji".

"Naš posao u Alibabi već ima opipljive koristi od ulaganja na polju umjetne inteligencije i mi ćemo predano nastaviti ulagati i dalje", naglasio je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.