Ekonomix
4593 prikaza

Otkriveno najveće nalazište nafte u povijesti Amerike

Naftna industrija
Thinkstock
20 milijardi barela nafte i 450 milijardi kubičnih metara plina nalazi se u Teksasu

Prema izvještaju US Geological Surveya, najnovije otkriće naftnih rezervi u Teksasu do sada je najveće otkriveno naftno nalazište u SAD-u. Procjenjuje se da je riječ o 20 milijardi barela nafte i povrh toga još 450 milijardi metara kubičnih prirodnog plina, te 1,6 milijardi barela raznih drugih tekućih ugljikovodika. Sve to smješteno je u zapadnom dijelu Teksasa, u području oko gradova Lubbock i Midland, u kojem se do sada bušilo isključivo vertikalnim bušotinama. Posljednjih godina, međutim, buši se i horizontalno, pa su sve te rezerve sada tehnički dostupne.

Iako nije riječ o jednom jedinstvenom nalazištu, ovo otkriće triput je veće od velikog nalazišta u formaciji Bakken u Sjevernoj Dakoti. Priroda posljednjeg teksaškog otkrića, za koje su naznake postojale i ranije, takva je da se očekuje daljnja primjena bušenja hidrauličkim frakturiranjem, vrlo kontroverznom metodom zbog koje se diljem svijeta, pa i u SAD-u, lokalno stanovništvo i ekološke organizacije bune zbog teških posljedica po okoliš i zdravlje. Danas na naftu dobivenu "frakturiranjem" otpada više od polovice američke naftne proizvodnje.

Još 2000. na takvu proizvodnju otpadalo je samo 23.000 bušotina iz kojih se dnevno dobivalo 102.000 barela nafte. U ožujku je takvih bušotina bilo već 300.000 i iz njih se dobivalo 4,3 milijuna barela dnevno. Ipak, za crpljenje najnovijeg nalazišta u Teksasu sadašnja cijena nafte na svjetskim tržištima od 46 dolara po barelu nije dovoljna da bi to bilo i isplativo, tako da će tamošnje naftne kompanije morati pričekati dok se cijene ne popnu do najmanje 60 dolara, možda i 65 dolara po barelu, unatoč bušotinama koje u tom području već imaju ili koje će tek izbušiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.