Ekonomix
1952 prikaza

Rijetki i skupi: Ovi satovi koštaju 4 milijuna dolara

Emmanuel Bouchet Complication One na aukciji u Dubaiju
Christie's
Christie's se specijalizirao za prodaju nevjerojatno skupih i luksuznih satova, a kažu da im prodaja svake godine raste

146 satova vrijednih više od 4 milijuna dolara, od Rolexa pa do Patek Philippea, kupci iznimno dubokih džepova moći će kupiti za nešto manje od mjesec dana u Dubaiju. 

"Očekujemo da ćemo ukupno prodati satova u vrijednosti od oko 4,5 milijuna dolara", rekao je za Bloomberg šef prodaje satova Christie'sovog na Bliskom istoku Remy Julia. Usprkos basnoslovnim iznosima koje postižu ti satovi, a možda baš zbog takvih cijena, prodaja im vrtoglavo raste. Kako je ispričao John Reardon, šef međunarodnog odjela prodaje satova Christie'sa, samo ove godine povećao im se broj klijenata za 25 posto.

Svojevrsne zvijezde aukcije bit će četrdeset antiknih primjeraka Patek Philippea i to serije Nautilus, a sve u čast 40. rođendana tog specifičnog modela. Davne 1976. godine u prodaju je pušten prvi primjerak Nautilusa kako bi dao priliku švicarskoj industriji satova da se natječe s jeftinim satovima s dalekog istoka. Nautilus se u sedamdesetima prodavao za relativno "sitnu" lovu, imao je cijenu od 3.100 dolara, a očekuje se da će primjerci iz tog doba postići cijenu od oko 250.000 dolara.

U nastavku pogledajte neke od posebno zanimljivih satova u ponudi bogatim kupcima u Dubaiju.

Pozlaćeni Patek Philippe

Pozlaćeni Patek Phillipe u prodaji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Ovaj specifičan sat proizveden je 1980. godine, a osim pozlate od 18 karatnog zlata, sat je ukrašen s 36 dragulja. Očekivana konačna cijena je između 40 i 80 tisuća dolara.

Patek Philippe Nautilus

Patek Philippe Nautilus od nehrđajućeg čelika na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Ovaj primjerak iz 2008. godine poseban je po materijalu izrade. Okvir sata izrađen je od nehrđajućeg čelika, a oznake na licu su precizno načinjene od bijelog zlata. Osim potvrde originalnosti, dolazi i s nekim dodacima kao što je rezervna narukvica i kožna kutija za spremanj. "Kupcima nudimo satove kroz čitavu povijest Nautilusa i time pokazujemo da se proizvođači satova trude pratiti tržišne trendove", priča Reardon.

Emmanuel Bouchet Complication One

Emmanuel Bouchet Complication One na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Complication One jedan je od rijetkih satova švicarskog urara Emmanuela Boucheta. Počeo je s izradom vlastitih satova tek prije nkeoliko godina, a već je zapeo za oko brojnim kupcima debljeg novčanika. Complication One u ponudi Christie'sa izrađen je ove godine, a najviše pažnje posvećeno je boji pozadine sata. Naime, umjesto da se zadovolji običnom bojom, Bouchet je stavio poludragi kamen lapis u kućište od titanija. Narukvica je izrađena od plave aligatorske kože, a očekuje se da će prodajna cijena dostići 100.000 dolara.

F.P. Journe Formula Jean Todt Edition

F.P. Journe Formula Jean Todt Edition na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Izrađen u čast nekadašnjeg šefa Ferrarijevog tima Formule 1, kronograf F.P. Journea trebao bi postići cijenu od oko 90.000 dolara. Ovaj sat iz 2013. godine potencijalne kupce privlači detaljima od 18karatnog rozog zlata i čak 50 dragulja. Pozadinu krasi karakteristična crvena boja Ferrarija, s kojim je Jean Todt vladao Formulom 1.

Patek Philippe Nautilus

Patek Philippe Nautilus s dijamantima na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Ako vam je 50 dijamanata premalo, ovaj Patek Philippe Nautilus mogao bi biti za vas. Ukrašen narukvicom od 18 karatnog zlata i s čak 112 dijamanata oko lica sata, ovaj sat bi trebao premašiti cijenu od 110. dolara.

Rolex Daytona Paul Newman

Rolex Daytona na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

U šezdestima Rolex nije bio velika kompanija kao što je to danas, ali je i onda slovio kao sat za bogate. Slavni glumac i vozač trkaćih auta Paul Newman nosio je ovakav sat i zbog toga, naizgled običan Rolex postiže cijenu od oko 180.000 dolara, a očekuje se da će mu vrijednost rasti u idućim godinama.

Patek Philippe Pink

Patek Phillipe na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Rozi sat pomalo je neobična "biljka" u svijetu ozbiljnih luksuznih satova, ali Patek Philippe uvijek je kreirao modu, a rijetko kada su je slijedili. Tako je ovaj sat izrađen od 18 karatnog rozog zlata, a i oznake na satu su izrađene od zlata. Očekivana prodajna cijena je oko 75.000 dolara.

Rolex Tropical Daytona

Rolex Daytona na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Ovaj sat je proizvoden 1970. godine i mehanički je gotovo identičan Daytoni Paula Newmana. Cijena, s druge strane, znatno je niža. Očekuje se da će ovaj sat prodati se za oko 90.000 dolara. Poseban je po tome što su crne kazaljke promijenile boju u smeđu, a kada se to namjerno dogodi na satu, taj proces se zove tropikalizacija.

Još jedna Daytona Paula Newmana

Rolex Oyster na aukciji u Dubaiju | Author: Christie's Christie's

Kupljen u Švicarskoj 1972. godine, ova Daytona bi trebala dostići sličnu cijena kao i prije spomenuta Daytona Paula Newmana, od oko 180.000 dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.