Tehno
10211 prikaza

Tko ih ne bi poželio: Ovo su najskuplji satovi na svijetu

Louis Moinet
Louis Moinet
Ovih pet satova nosi titulu najskupljih na svijetu, a iza svakog stoji nevjerojatna priča

Satovi su statusni simbol stoga je prema njima lako zaključiti kakvo je nečije imovinsko stanje. Pritom bogataši uglavnom imaju unikatne čije su cijene nezamislive običnim ljudima.

Ti satovi su skupocjeni zbog tri ključna razloga. Sastoje se od skupih dijelova kao što su rijetki dijamanti, zlato, platina, meteorski kamen i dinosaurova kost. Usto, važno je koliko je vremena uloženo u njegovu izradu i kakve ima funkcije. Također, presudna je njegova unikatnost ili nematerijalna vrijednost koja se veže uz njega.

Ovih pet satova nosi titulu najskupljih na svijetu, a iza svakog stoji nevjerojatna priča.

5. Louis Moinet meteorski sat

Da bi nastao ovaj sat, trebalo je ići u svemir i donijeti mjesečev kamen. Postoje samo četiri primjerka, a svaki je po nečem poseban.

Tourbillon Mjesec sadrži ručno obrađen fragment  rijetkog Dhofar 455 meteorita. To je autentični komad Mjeseca koji je pao na Zemlju i star je nekoliko tisuća godina.

Louis Moinet | Author: Louis Moinet Louis Moinet

Tourbillon Asteorid  je izrađen od tajanstvenog meteorita Itqiy koji se u blizini Sunca formirao tisuće godina prije nego je stigao do Zemlje.

U satu imena Tourbillon Rosetta kamen se nalazi dijelovi veoma rijetkog meteorita Sahara 99555 koji vjerojatno potječe s Merkura. Stručnjaci su procijenili da je kamen star čak 4,6 milijardi godina.

Tourbillon Mars ima komadiće meteorita Jiddat al Harasis 479  s Marsa starog više od 180 milijuna godina.

Vrijednost svakog od četiri ručna sata je 4.600.000 dolara.

4. Hublot-Big Bang

Proizvođač je ovaj sat izradio samo od jednog materijala, a riječ je o dijamantu. Pokušao je doznati koliko dijamanata može staviti i uspio je čak 1280 pri čemu svaki ima najmanje tri karata.

Čak godinu dana je trajala potraga za ovim dragim kamenjem po cijelom svijetu, ali se isplatilo zbog zadivljujućeg rezultata. Kamenje je rezao čuveni draguljar iz New Yorka s više od 40 godina iskustva kako bi svaki dijamant imao isti rez. Cijena je 5.000.000 dolara.

Vlasnik ovog ručnog sata je poznati reper Jay-Z, a kupila mu ga je supruga Beyonce za 43. rođendan.

Hublot Diamond | Author: Hublot Hublot

3. Patek Philippe-Henry Graves-džepni sat

Ovaj džepni sat je 1999. prodan za 11 milijuna dolara, a sada bi s obzirom na inflaciju i ekonomsko okruženje možda mogao postići cijenu od 15 milijuna dolara.

Davne 1933. Patek Phillipe ga je napravio za bankara Henryja Gravesa i trebalo mu je čak pet godina. Sa svoje 24 funkcije, to je sigurno jedan od najsloženijih i najkompliciranijih džepnih satova na svijetu. Sadrži 18-karatno zlato i bio je do 2013. najskuplji džepni sat.

Patek Philippe-Henry Graves | Author: Patek Philippe Patek Philippe

2. Chopard 201-karatni sat

Sat sa 874 rijetka dijamanta prodan je 2000. za 25 milijuna dolara i bio na naslovnicama svih luksuznih časopisa. Drago kamenje nije složeno po nikakvom uzorku ili dizajnu stoga pomalo odiše neprivlačnošću i nedostaje mu finese. Također, malo je teže procijeniti koliko je sati. 

Chopard | Author: Chopard Chopard

1. Breguet Grande Complication Marie Antoinette

Vrijednost ovog sata se procjenjuje na čak 30.000.000 dolara.

Naručio ga je navodni ljubavnik francuske kraljice Marie Antoinette. Izradu je započeo Abraham-Louis Breguet 1782., a sat je završio njegov sin 1827., četiri godine nakon njegove smrti. Braguet ga je optočio zlatom i njegov mehanizam ostavio otvorenim. Da bi smanjio trenje, koristio je safir.

Nažalost, kraljica nije vidjela sat jer su ga dovršili 34 godine nakon njezinog pogubljenja, ali bi ju vjerojatno zadivio.

Sat je kasnih 1900-ih ukraden i ponovno vraćen 2007. Otada ga svaki poznavatelj satova želi imati u svojoj kolekciji. Trenutno je pohranjen na sigurnom u muzeju Mayer u Los Angelesu.

Breguet | Author: Breguet Breguet
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.