Ekonomix
3266 prikaza

Tko će spasiti Agrokor? Kinezi, Rusi ili Vlada

Agrokor
REUTERS
O spasu Agrokora opširno se priča, a ovo je pregled najbitnijih vijesti

Situacija oko Agrokora promjenjivija je od vremena u veljači. Jedan dan vjerovnici decidirano zahtjevaju odlazak Ivice Todorića, drugi dan pristaju i na minimalne zahtjeve u upravi. Jedan dan političari kažu da nema šanse da država spašava Agrokor, drugi dan otkrijemo da se priprema zakon upravo za takvu svrhu. 

Kad govorimo o  Agrokoru, čuli ste riječ premijera i svih onih koji su vezani uz taj problem. Pratimo situaciju, naravno da ćemo pomoći maksimalno koliko možemo, kazao je u petak ministar Tomislav Tolušić odgovarajući na pitanja novinara nakon 'Dijaloga s građanima', na kojem su sudjelovali i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Phil Hogan i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Agrokor Ekskluzivno Ekonomix Lista tajnih kandidata za Todorićevo prijestolje

Na novinarski upit kako se neslužbeno može čuti da Vlada priprema 'zakon o Agrokoru' s ciljem da se zaštite radnici i dobavljači, Tolušić je ponovio - već sam rekao, pratimo situaciju i pomoći ćemo koliko možemo.

Samo nekoliko dana kasnije, obrat u situaciji. Vlada je spriječila odlazak u stečaj i bankrot tvrtki koje imaju više od 8000 radnika i više od milijardu eura dugova.

Sukus je to zakona koji priprema Vlada i čije obrise je predstavila ministrica gospodarstva Martina Dalić. Tvrtka bi dobila prinudnog upravitelja kojeg bi imenovala Vlada, odnosno ministar gospodarstva i pod njegovom paskom bi tvrtka prolazila restrukturiranja i prodaju imovine. Ali banke i dobavljači ne bi imali mogućnosti blokade i pokretanje stečaja ili predstečaja.

Takva prinudna uprava bi se uvela samo ako se prethodno vlasnik ne uspije dogovoriti s onima kojima je dužan.

Ivica Todorić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

Inače, na konferenciji je Dalić pričala o milijardu kuna duga, ali je to naknadno ispravljeno na milijun eura. S obzirom na postavljene uvjete, Agrokor je jedina privatna tvrtka na koju bi se ovakav zakon mogao primijeniti.
Mostovci i dalje tvrde da su za prijedlog zakona doznali tek iz medija. I nisu nimalo time zadovoljni.

- Očito se radi samo o jednoj tvrtki, za to mi se čini ne treba poseban zakon. Treba popraviti i ubrzati postojeću stečajnu i predstečajnu regulativu- kaže nam jedan mostovac. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, znan po obračunu s predstečajnim nagodbama, rekao nam je da je zakon vjerojatno neustavan.

Mostov zastupnik Miro Bulj se putem svojeg Facebook profila istog dana, u nedjelju, oglasio o aferi Agrokor. 

Napisao je kako njegovu "ruku za vraćanje gazdinih dugova imati neće",  a usto se i zapitao kakav to Zakon ili Ustav tajkunima zakonski omogućava plaćanje dugova iz državnog proračuna.

Ivica Todorić Uzdrmani div Ekonomix Agrokor na koljenima: Rusija osvaja Balkan preko Todorića

U raspravu su se uključili čak i političari iz susjedstva pa je tako srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio u gostovanju na TV Pink nešto što se direktno tiče i Hrvatske. "Razgovarat ćemo o ekonomskoj suradnji, o preradi voća i povrća, o 'Agrokoru' čiji vlasnik postaje Sberbanka, o namjenskoj industriji".

U zagrebačkim poslovnim kuloarima krenula je licitacija o imenu Todorićeva nasljednika. U “kinesku varijantu”, jedinu koja Todoriću daje kakvu-takvu nadu da će ostati u sedlu, malo se tko uzda. Smatra se da je to blef koji bi Rusima trebao pokazati da Gazda ipak ima izlaz iz fatalne zamke. Rusi, pak, traže nasljednika. Spominju se imena Bože Prke , šefa Privredne banke, Franje Lukovića , umirovljenog veterana Zagrebačke banke, neki navode i Slavka Linića , koji ima veliko praktično iskustvo jer hrvatsko gospodarstvo, pa i Agrokor, poznaje kao svoj džep.

Nakon svega toga, napokon je održan i sastanak predstavnika Agrokora s dobavljačima. Dobavljači Agrokora očekuju u kratkom roku jasan i transparentni plan servisiranja dugova prema njima te jasan stav financijskih vjerovnika kakav prioritet daju dobavljačima u naplati, doznaje se neslužbeno od jednog od dobavljača koji je bio na sastanku s predstavnicima Agrokora u ponedjeljak u Konzumu.

Konzum | Author: Promo Promo

Kako je kazao, dobavljači očekuju u kratkom roku, maksimalno tri do pet dana, jasan i transparentni plan servisiranja duga prema dobavljačima, kao i jasan stav financijskih vjerovnika kakav prioritet daju dobavljačima i kako planiraju financijski stabilizirati koncern. 

Predsjednik koncerna Agrokor sastao se u ponedjeljak s predstavnicima 30-tak dobavljača koje je informirao o trenutnim aktivnostima te daljnjim planovima u procesu stabilizacije koncerna, izvijestili su iz Agrokora nakon završetka sastanka održanog u upravnoj zgradi Konzuma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.