Ekonomix
365 prikaza

Veliki egzodus: Bogataši iz Kine bježe na Zapad

Život bogataša
Thinkstock
Iako si u Kini mogu priuštiti sve što požele, kineski bogataši sve više odlaze živjeti u zapadne zemlje

Prosječnom je kineskom milijunašu 39 godina, ima dva bankovna računa, tri automobila i četiri luksuzna sata. 

Najdraži sport mu je golf i skuplja slike. I još nešto, ne želi živjeti u Kini. Čak dvije trećine milijunaša, više od 750.000, ili je emigriralo na Zapad, ili planira “bijeg”. 

A razlog je taj što u Kini novcem ipak ne mogu kupiti kvalitetu života. Bolje školovanje za djecu, nekorumpiranu državu, čisti zrak, sigurniju i zdraviju hranu, te sigurniju budućnost.

Najdraže destinacije su im Amerika, Kanada i Australija. Prošle je godine SAD kineskim državljanima izdao 6895 visa pod EB-5 programom, koji stranim državljanima dopušta život u Americi investiraju li najmanje 500.000 dolara.

Usporedbe radi, Korejci su dobili samo 364 takvih viza. Ako se pitate u što Kinezi investiraju, odgovor su je nekretnine. Na kupnju kuća prošle godine potrošili su više od 22 milijarde dolara.

"Odlaskom u SAD svojoj obitelji želim pružiti bolji život, bolje obrazovanje. Kći mi je talentirana za glazbu i umjetnost, u kineskim školama svoj talent ne može razvijati", rekla je gospođa Sun.

Milijunaši odlaze iz Kine i zbog korupcije. Ne samo tuđe nego i svoje. Mnogi od njih bogatstvo su stekli dajući ili primajući mito. 

A budući da je predsjednik Xi Jinping pokrenuo borbu protiv korupcije, zbog koje je iza rešetaka završilo već nekoliko visoko pozicioniranih političara, mnogi su se odlučili na bijeg.

Kineske vlasti ne čine ništa da bi zaustavile egzodus bogataša. Naprotiv, vlast im čak pomaže u što bržoj prilagodbi u novoj zemlji, no zauzvrat traži da promoviraju političke i društvene vrijednosti Kine i poprave njezin imidž u svijetu. 

Ruka ruku mije. I pritom vlast nije orijentirana samo na bogataše nego i na ekonomski sve snažniju srednju klasu, koja novac troši na putovanja i šaljući djecu u skupe škole.To je novac o kojem Zapad sve ovisniji, a predsjednik Xi Jinping dobro zna kako to iskoristiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.