Ekonomix
184 prikaza

Veliki šefovi ne rade ništa sami - pa zašto imaju tako velike plaće?

Biznismen
Thinkstock
Mnogi direktori mogu učiniti izvrsne stvari, no samo ako iza sebe imaju prave ljude koji će odraditi posao

Kad pomislite na Apple, vjerojatno će vam prvo na pamet pasti Steve Jobs. Iako je on bio "sila" iza velike kompanije, nije sam sastavio iPhone. Ne, za njega je taj, kao i ostale proizvode, izrađivala čitava ekipa ljudi za koje vjerojatno nikad nećete čuti.

Svi smo mi odgovorni za uspjeh za uspjeh našeg poslodavca, bez obzira na to koliko smo izloženi mitu o pojedincu koji upravlja svim aspektima divovske korporacije. Financijski analitičari, akademici, dioničari, zaposlenici, novinari - svi pričaju i pišu o izvršnim direktorima, zaboravljajući da oni ništa ne bi postigli da nisu imali odgovornu "vojsku ljudi" iza sebe.

Oni na vrhu se pretjerano nagrađuju, potvrdio je izvještaj britanskog Instituta za osoblje i razvoj, potvrdivši još jednom da se na šefove gleda kao na posebnu sortu, odvojenu od ostatka zaposlenika. Što je rijetko istina.

Iza svakog izuzetnog direktora koji unosi promjene, postoji desetak običnih administratora ili birokrata, a trebaju nam i jedni i drugi. Ne bi trebao postojati sram ako se netko bavi ovim drugim poslom, premda to znači da ima puno manje na bankovnom računu. Isto tako, iako će direktori primiti vrtoglave plaće, to ne znači da su ih oni i zaslužili.

Navedeni izvještaj pokazuje koliko štete može donijeti direktorska plaća, ako je ona puno viša od prosječne među zaposlenicima. 

Poslovni sastanak | Author: Thinkstock Thinkstock

Naime, šest od 10 zaposlenika tvrdi da nisu nimalo motivirani kad znaju koliki je nesrazmjer plaća.

70 posto radnika misli da direktori općenito dobivaju prevelike plaće, a iako 44 posto smatra da konkretno njihov šef dobiva previše, više od polovice tvrdi da je i poslovanje tvrtke patilo zbog visine direktorske plaće.

Mit o vodstvu podupire i popularna predodžba o svijetu sporta. Iako vođe jesu važne figure, često ako podlegnu pričama o svojoj moći počnu lošije obavljati svoj posao, te stvore negativno ozračje među kolegama svojim arogantnim stavom. 

Ono što čini dobar vođa jest da zapošljava sposobne ljude i pušta ih da na miru obavljaju svoj posao. Dobar šef će stvoriti prostor u kojem njegovi zaposlenici mogu postići svoj puni potencijal, dok će šef znati kako dobro rasporediti posao i donositi najbolje odluke za zaposlenike i tvrtku. 

To isto tako nije lagan i jednostavan posao, no pravo pitanje je koliko točno vrijedi.

Dok neki opravdavaju visoke plaće velikom odgovornosti, drugi smatraju da što je veća organizacija to je veća odgovornost na cijelom sustavu, a ne samo na osobi na vrhu, piše Guardian.

I koliko god nam ta izreka već išla na živce, činjenica je da nitko nije nezamjenjiv.

Veliki vođe ponekad ostvaruju sjajne rezultate i zaslužuju i financijski uspjeh. No to gotovo nikad ne postižu samostalno, kao što je bio slučaj i sa Steveom Jobsom, ali i s nogometašima. Jer iako jedan može zabiti tri gola na jednoj utakmici, teško da je istodobno branio svoj gol od suparničkih napadača.

Svi zajedno radimo i postižemo uspjehe. To uključuje i šefove kao i nekadašnje velike osvajače koji nisu sami pokorili zemlje kojima su zavladali.

I premda oni zaslužuju veće plaće, treba znati kad je granica i ne pretjerivati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.