Ekonomix
10481 prikaza

"Sastali smo se zbog Agrokora, ali neću o detaljima"

Ivica Todorić
Krunoslav Petric (PIXSELL)
Tajni sastanak predstavnika Agrokora te najviših predstavnika hrvatskih vlasti održan je kasno navečer

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da je održan sastanak najviših predstavnika vlasti s predstavnicima Agrokora. Kasnije je i Vlada izdala priopćenje u kojem stoji: "Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje".

Kad su ministra Marića otvoreno pitali o sadržaju samog sastanka, ministar je rekao: "Agrokor je velika kompanija, naša najveća privatna kompanija, ima svoje domaće i međunarodne kreditore i dobar dio kompanija iz njihovog sustava su javne kompanije. Mislim da s izjavama i objavama treba uvijek biti poprilično oprezan, kako i s Agrokorom i predstavnicima Agrokora, tako i s drugim firmama. Mi iz Vlade se po potrebi nalazimo, analiziramo, diskutiramo različite trendove, tako da van toga ne bi ništa rekao. Ono što je važno, mi kao Vlada smo već nekoliko puta jasno indicirali, dakle pratimo razvoj događanja i sigurno da očekujemo da će Agrokor kao privatna kompanija ponuditi nekakva rješenja za ovu situaciju".

O bilo kakvim drugim detaljima, ministar financija nije htio govoriti, javlja RTL.

Ministar financija Zdravko Marić daje izjavu za medije | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Podsjetimo, N1 je javio da je u nedjelju 05. ožujka u noćnim satima održan tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konzultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene  dvije važne političke odluka. Prva da država svojim javnim financijama ne može spašavati Agrokor, a druga, da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, i koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke vjerovnika da naplate svoje dugove.

Posebnu pozornosti izazvala je činjenica da je za preuzimanje kontrole nad tvrtkom angažirana jedna od najvećih američkih konzultantskih kompanija koja već ulazi u detalje poslovanja i stanja u kompaniji.

Agrokor, rekli su Expressu dobro obaviješteni izvori, u razdoblju koje je pred nama neće imati većih dospjelih obaveza, naročito ne takvih koje ne može riješiti. "U ovom trenutku Agrokor ne traži nikakve nove kredite ni od koga jer do kraja ožujka iduće godine nemamo nikakvo ozbiljno dospijeće. Tek iduće godine dospijeva na naplatu PIK, kredit iz Deutsche banke, ali to nema veze s Agrokorom, to je kredit za koji je Ivica Todorić založio svoje privatno vlasništvo kako bi kupio Mercator.

Andrej Plenković na sjednici Vlade | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Založio je 96 posto dionica Agrokora i taj kredit nema veze s bilancom Agrokora. Prvo dospijeće Sberbanci Agrokor ima 2018., ali to je malo dospijeće, oko sto milijuna eura. To je za Agrokor sitnica, uz to što, kako sam rekao, nije pred dospijećem", kaže naš sugovornik. Na pitanje otkud onda tako negativno intonirani tekstovi uglednih agencija kaže: "Agrokor je prije dvije, tri godine počeo razmatrati IPO. Tad su razmatrali prodaju jedne od kompanija da smanje zaduženost. Kad su investitori vidjeli što se tu događa, pokušali su to malo zaljuljati. Mislim da se oko Agrokora odvija nevidljiva, ali jasna geopolitička igra između europskih i ruskih banaka. Vidjeli ste da je Trumpov savjetnik morao dati ostavku zbog veza s Putinom. Vidjeli ste također da je ruski ambasador javno istupio oko Agrokora baš na dan kad je Pahor bio u Moskvi. Slovenci nikad nisu oprostili Todoriću što im je 'oteo' Mercator. Zaboravljaju da ih nitko nije htio. Njih u drugom krugu nije htio nitko osim Agrokora." 
 
Bankari, motivirani nevidljivim, ali jakim geopolitičkim interesima, vode borbu za resurse. "Oni su pokušavali oslabiti Agrokor: to je bitka za zemlju i vodu. Tko ima zemlju i vodu? Todorić. On ima Janu, ima zemlju, A što je resurs? Resurs je zemlja, resurs je voda..." Prodaja neke kompanije? Oni sad razmišljaju što im je za tvrtku najbolje. Njegove tvrtke drže većinu tržišta regije. Jana ima vodu, Ledo ima zamrznutu hranu. Da bi ti iskoračio iz tržišta regije i postao izvoznik za Kinu ili Indiju, moraš uložiti veliki kapital. S ovakvim rejtingom države Agrokor se ne može zaduživati. Pogledajte Slovačku, oni imaju negativnu kamatu, oni 'gore'. Agrokoru je to skupo. Logičan je potez kad si dosegao vrh s nekom kompanijom da je prodaš. Coca-Cola želi Jamnicu, to nije tajna, a onda su Rusi podivljali i rekli: 'E, sad vi vratite kredite'. Što se tiče duga dobavljačima, naš izvor kaže: "To je uvijek ista stvar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.