Ekonomix
533 prikaza

Wall Street u strahu od 2019. godine

Burza na Wall Streetu
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Prošla godina bila je jasni podsjetnik kako burze mogu biti nepredvidljive, a dionice su u rujnu dosegnule rekordno visoku razinu

Nakon neočekivano loše godine za tržište dionica, investitori pokušavaju pronaći tragove, najave onoga što nas očekuje u 2019. godini. 

Wall Street se nada da je ekonomija SAD-a zdrava, no rizik je da poniranje, najgori godišnji pad burzovnih indeksa u desetljeću, može biti početak nečeg puno zlokobnijeg. Ekonomija je čini se dobro, no nije toliko snažna koliko je bila ranije. Američki predsjednik Donald Trump i dalje kritizira Federalne rezerve a rast kamatnih stopa središnje banke predstavlja rizik za dobit poduzeća i apetit ulagača za dionicama. Američki trgovinski rat s Kinom se nastavlja, a tehnološki divovi koji dominiraju tržištem dionica suočavaju se s pojačanim nadzorom svojih poslovnih praksi.

Investitori pokušavaju procijeniti ozbiljnost tih rizika, a na dionice bi mogao utjecati svaki novi događaj. Vodeći igrači na Wall Streetu i dalje očekuju dobitke ove godine, čak iako nisu toliko glasni u svojim predviđanjima kao što su nekada bili, piše The New York Times. 

"Moglo bi biti zastrašujuće prije nego postane bolje, no mislim da ćemo opet preživjeti", rekao je James Paulsen iz Leuthold Group.

Novac u blagajni Loše vijesti Ekonomix Čak tri najveće ekonomske sile u padu - što tek čeka nas?

Prošla godina bila je jasni podsjetnik kako burze mogu biti nepredvidljive, dionice su u rujnu dosegnule rekordno visoku razinu a Apple i Amazon postali su prve američke tvrtke čija se vrijednost procjenjivala na više od bilijun dolara. Burna godina posebno je bila u veljači i na samom kraju. Pesimizam koji se nadvio nad burzu mogao bi se preliti na ostatak gospodarstva u trenutku kada kompanije postaju oprezne u preuzimanju rizika, širenju ili zapošljavanju dodatnih radnika. 

Troškovi posudbe mogli bi biti štetni

Rastuće kamatne stope i očekivanja utjecale su na cijene dionica više nego bilo što drugo prošle godine. FED je povećao svoju ciljanu stopu četiri puta i tako povećao troškove zaduživanja diljem gospodarstva. Kada troškovi posudbe previše rastu, mogu postati restriktivni, tvrtke i potrošači se tada povlače, a trpi gospodarstvo. U najgorem slučaju može doći do recesije. Dionice us pale nakon što je na mjesto predsjednika FED-a zasjeo Jerome H. Powell a ulagači postali zabrinuti da će se kamatne stope previše podići. 

Njih bi mogli umiriti podaci o stanju gospodarstva, ako investitori primijete da gospodarstvo stalno raste, strahovi o mogućoj recesiji mogli bi izblijediti.

"Vidjet ćemo je li tržište histerično oko recesije", rekao je Ed Yardeni iz Yardeni Research.

Predsjednik Trump je faktor

Početkom prošle godine investitori su uglavnom bili tolerantni prema njegovim nepredvidljivim izjavama na Twitteru. No nakon trgovinskog rata s Kinom, posebno podizanja tenzija, investitori su postali zabrinuti, a njegove izjave učinile ih nervoznima. 


I nije ih samo zabrinuo njegov odnos sa Kinom, već i sa sustavom Federalnih rezervi, posebno njegove kritike istog.

Kada je riječ o Trumpu investitori moraju voditi računa o puno stvari. Moraju odmjeriti hoće li djelomična blokada rada državne uprave (shutdown) ostaviti traga na gospodarstvu, što će donijeti promjene u Predstavničkom domu, te što će se dogoditi ako SAD i Kina ne postignu trgovinski sporazum do 2. ožujka. 

Globalni rast već usporava

Najočigledniji utjecaj trgovinski rat je ostavio na velikim prekomorskim gospodarstvima. Kina, Japan i EU pokazali su znakove usporavanja krajem 2018. godine, a pouzdani pokazatelji globalnog rasta poput cijene nafte i bakra šalju upozorenja. Rast se može ubrzati ako se trgovinski sporazumi sklope ove godine. No problemi mogu biti dublji. Kineske metode povlačenja vjerojatno nisu tako učinkovite kao što su nekad bile. A bitka između talijanske populističke vlade i EU oko planova potrošnje može se ponovno pokrenuti.

Donald Trump Kolaps u SAD-u Top News Trump vodi Ameriku u blokadu, gasi Vladu, zatvara urede...

Europsko gospodarstvo također bi moglo biti teško pogođeno izlaskom Velike Britanije iz EU bez sporazuma o slobodnoj trgovini. To bi se moglo izbjeći ako Parlament odobri sporazum o izlasku koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om, no to baš nije tako sigurno.

Ako Parlament u konačnici odbaci taj prijedlog, investitori će i dalje ostati nervozni, a mogla bi i porasti podrška drugom referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU. Ako se tako nešto i dogodi, dionice, pa i one u SAD-u, mogle bi porasti u nadi da će prevladati želja Britanaca za ostankom u EU.

Pred dionicama tehnoloških tvrtki jedinstveni su izazovi

Sudbina tržišta ovisi i o tome hoće li se ulagači ponovno 'zaljubiti' u velike tehnološke tvrtke. Prošle godine, tvrtke poput Facebooka, Applea, Amazona i Netflixa potisnule su ključne dionice, a zatim srušili te indekse kada su tvrtke zabilježile pad. Dionice tehnoloških divova pale su djelomično i zbog toga što su ih smatrali preskupima. Od optimizma da će im buduća zarada biti velika, investitori su došli do straha da neće.

Donald Trump i Xi Jinping NAPREDAK? Ekonomix Pet stvari o kinesko-američkom primirju u carinskom ratu

Neke od velikih tehnoloških tvrtki također se suočavaju sa značajnim problemima u svojim vlastitim redovima, pa tako Apple računa na Kinu kao tržište na kojem prodaje iPhone ali i kao svoje središte proizvodnje. Facebook troši velike količine novca kako bi se zaštitio od raznih smetnji, a ni problemi sa zloupotrebom u slučaju izbora ne idu im na ruku. 

No nije samo Facebook u problemima. Analitičari će tako reći kako su velike tehnološke tvrtke u poziciji sličnoj onoj u kojoj su bile velike banke nakon financijske krize 2008. godine. Da bi se dionice oporavile u ovoj godini, nekoliko stvari trebalo bi se poklopiti. 

Gospodarstvo SAD mora zabilježiti dovoljno snažan rast kako bi ostvarilo korporativne zarade kojima se investitori nadaju, no ako to bude ipak prebrzo, opet bi se mogli zabrinuti zbog viših kamatnih stopa.

Ključnu ulogu odigrat će i FED. Ako se trgovinski rat smanji, ako se stabiliziraju gospodarstva Kine i Europe, oporavak cijena dionica mogao bi se održati. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.