Kultura
524 prikaza

Besplatne e-knjige: Najviše se čita Chomsky

Sajam knjiga
Marko Prpić (PIXSELL)
U prvom kvartalu 2016. mrežne stranice Besplatnih elektroničkih knjiga zabilježile su 49.604 posjeta i 88.470 čitanja e-knjiga, a porast čitanosti im je bio čak 204 posto

Projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] zabilježio je u prvom kvartalu ove godine porast posjećenosti od čak 62 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najčitanije su i dalje knjige Dražena Šimleše, Krešimira Pintarića i Noama Chomskog, koji je do početka travnja čitan više od 90 tisuća puta.

Knjižnica | Author: Thinkstock Thinkstock

Knjiga "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog objavljena je na mrežnim stranicama projekta prije skoro trinaest godina, tijekom kojih je kontinuirano najčitaniji naslov, što se nije promijenilo niti nakon što je objavljena u tiskanom obliku, zasad u tri izdanja.

Zanimanje za Chomskog, s obzirom na aktualnost teme, ne jenjava ni danas. Njegov zbornik služi kao svojevrsni uvod u analizu i kritiku medija te vanjsku politiku SAD-a, a donosi autorove radove od osamdesetih godina do danas.

Kao najpoznatiji suvremeni lingvist i suvremeni anarhist Chomsky razotkriva ulogu medija u razvijenim demokracijama u kontroli nad mislima ljudi i indoktrinaciji od samog vrtića, a unutar sustava nadziranja kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo.

Chomsky se već četrdesetak godina bavi proučavanjem medija, a prvi put se istaknuo na području politike kada se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam. Profesor je pri Massachusetts Institute of Technology, a The New York Times ga je proglasio "vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba".

U prvom kvartalu 2016. mrežne stranice Besplatnih elektroničkih knjiga zabilježile su 49.604 posjeta i 88.470 čitanja e-knjiga, a porast čitanosti im je bio čak 204 posto.

Osim Chomskog najčitanije su bile knjige Dražena Šimleše ("Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!"), Krešimira Pintarića ("Ljubav je sve"), Nikice Gilića ("Filmske vrste i rodovi"), Hrvoja Turkovića ("Razumijevanje filma"), Ane Ahmatove ("Tri jeseni"), Dorte Jagić ("Kičma"), Borisa Budena ("Barikade"), Marinele "Pušite li?" i Darka Polšeka "Rađanje nacije".

Djevojka čita u knjižnici | Author: Thinkstock Thinkstock

Projekt Besplatne elektroničke knjige od 2001. djeluje kao nekomercijalni sustav distribucije elektroničkih knjiga. Dosad je objavio 179 naslova u tri biblioteke, "Online" s nagrađivanim i antologiziranim suvremenim hrvatskim autorima, "Mali rakun" koja je posvećena mladim i neafirmiranim autorima te "elektroDAF", s klasicima anarhističke misli.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] najavilo je da će tijekom svibnja objaviti svoj "ženski poetski blok" - knjige "Svijet bez predmeta" Gordane Benić, "Tamagochi mi je umro na rukama" Dorte Jagić i "Zeleni prah" Andriane Škunce.

Sve tri autorice su "Goranovke" - Gordana Benić i Andriana Škunca dobitnice su Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti, a Dorta Jagić za mlade pjesnike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.