Kultura
176 prikaza

Frankfurt: Podrška piscima i novinarima u turskim zatvorima

Sajam knjiga u Frankfurtu
REUTERS
Otvorenje Frankfurtskoga sajma knjiga je obilježila molba Turskoj da pusti na slobodu spisateljicu Asli Erdogan

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u govoru na otvorenju sajma kazao kako podržava Erdogan i sve ostale pisce i novinare koji venu u turskim zatvorima. 

"Jasno i izravno pozivam tursku vladu - pustite ove ljude na slobodu", kazao je. 

Predsjednik Udruge njemačkih izdavača i knjižara Heinrich Riethmueller pročitao je pismo Asli Erdogan koje je, kako je istaknuo, prokrijumčareno iz njezine zatvorske ćelije u Turskoj

Sajam knjiga u Frankfurtu | Author: REUTERS REUTERS
"Ovdje sam iza zidova, betona i bodljikave žice...U mojoj domovini savjest je pregažena... oni nastoje ubiti istinu", pročitao je Riethmueller dio Erdoganina pisma, pozvavši Europsku komisiju i njemačku vladu da izvrše pritisak na turske vlasti. Dodao je i da će posjetitelji sajma moći potpisati peticiju kojom se poziva na spisateljičino oslobađanje iz zatvora. 

Erdogan je uhićena 16. kolovoza jer je pisala članke za prokurdski orijentiran list, za koji turska vlada tvrdi da je povezan sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana (PKK).

Zajedno s Asli Erdogan zatvoreno je još 20 novinara, samo mjesec dana nakon neuspjeloga vojnog puča u zemlji. 

Četrdesetdevetgodišnja spisateljica optužena je za članstvo u ilegalnoj organizaciji, objavljivanje promidžbe za terorističku organizaciju te za poticanje nereda, kazao je za AFP njezin odvjetnik. 

Erdoganini romani prevedeni su na nekoliko jezika, a njezina posljednja knjiga "The Stone Building" opisuje teškoće s kojima se susreću zatvorenici u Turskoj

Sajam knjiga u Frankfurtu ove se godine održava od 19. do 23. listopada. Manifestacija je mjesto sastajanja stručnjaka iz knjižne industrije i najvažnije tržište knjiga, autorskih prava i licencija.

Svake se godine u listopadu okupljaju izdavači, nakladnici, filmski producenti, vlasnici autorskih prava, prevoditelji, knjižari i autori. Na Sajmu knjiga u Frankfurtu izlagači i posjetitelji imat će pristup novim trendovima iz svijeta knjige.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.