Kultura
12293 prikaza

Friendse danas ne bi htjela nijedna TV kuća - evo zašto

Scena iz serije "Prijatelji"
Screenshot Youtube
Iako jedna od najpopularnijih serija svih vremena, "Prijatelji" bi danas bili serija koju nitko ne bi htio snimiti

Serija "Prijatelji" ovih je dana proglašena najboljom humorističnom serijom svih vremena, ali tako ne misli nova publika "Prijatelja", milenialsi koje je tek sada gledaju po prvi put. Kako piše Independent, oni su "Prijatelje" opisali kao homofobnu i seksističku seriju.

Kao primjere su naveli kako je Chandler u više navrata bio paranoičan jer je mislio da ljudi misle da je gay. Potom situaciju kada je Rachel uzela dadilju za kći Emmu, ali Emmin otac Ross nije mogao podnijeti činjenicu da je dadilja muškaraca i čak je otišao toliko daleko i pitao ga je li gay. 

Nadalje, mlađa publika smatra vrlo neugodnim situacije u kojima su likovi stalno podsjećali Monicu, koju je glumila Courtney Cox da je nekad bila debela, a posebno iritantna im je epizoda u kojoj Joey Tribbiani kaže: "Neka cura je pojela Monicu!", kako bi opisao njezinu debljinu.

Serija je također dobila negativne kritike zbog nedostatka raznolikosti među likovima - samo su dvije uloge bile koje nisu glumili bijelci, a to su Rossova djevojka Julie i Charlie Wheeler.

Al Pacino u filmu Scarface Kršenje zakona Kultura Što glumci stvarno puše i šmrču u filmovima?

Ne tako davno napravljeno je istraživanje koje je pokazalo da "Prijatelje" danas ne bi htjela nijedna producentska kuća, odnosno da scenarij za seriju nitko ne bi prihvatio, te da nijedna tv kuća tu seriju s takvim likovima i scenarijem ne bi htjela snimiti.

Naime, i tada su se pokazali slični rezultati kao s milenialsima, a uz to i još neke. Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa koji su se pojavili u seriji.

Jedna je bila na račun Rossove djevojke Julie. Rachel ju je ismijavala i ponašala se kao da je Julie prvi put nogom kročila u Ameriku. Na svu sreću Julie je strpljivo odgovorila da je odrasla u New Yorku. Istovremeno je Joeyeva obitelj prikazana kao apsolutni stereotip talijanskih doseljenika. Njegova baka nije progovorila riječ engleskog, bez obzira što je čitav svoj život provela u New Yorku.

Serija je dosta isticala i spolne razlike. Joey Tribbiani je zavodnik i to mu nitko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno. 

"Prijatelji" su na smiješan i vrlo upitan način prikazivali mentalne bolesti i živčane slomove. Ismijavali su ljude koji se liječe od alkoholizma, ljudima koji ne pokazuju svoje osjećaje, a Phoebe je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi.

Osim toga, serija je "odobravala" nasilje i maltretiranje. Phoebe je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tijekom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rossa i u više navrata je prijetila starijim gospođama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lucr 17:16 12.Siječanj 2018.

    Serija je fantasticna i buduci da su je proglasili najboljom serijom svih vremena , znaci da su je prihvatile sve generacije pa i ove novije, a ova grupa kojima smeta gore navedeno je zanemariva

  • nelson 11:37 12.Siječanj 2018.

    takva je bila serija meni je najbolja bila monika.