Kultura
338 prikaza

Sanja Pilić ima najbolju dječju knjigu u regiji

Sanja Pilić
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Glavnu festivalsku nagradu "Mali princ" Sanji Pilić donio je roman za mlade "Pošalji mi poruku!"

Regionalna nagrada "Mali princ" koju dodjeljuje nakladnička kuća Bosanska riječ iz Tuzle za najbolju dječju knjigu na jezičnom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dodijeljena je za 2016. godinu hrvatskoj književnici Sanji Pilić za knjigu "Pošalji mi poruku".

Nagrada se od 2004. dodjeljuje u okviru dječjeg festivala Vezeni most u Tuzli, koji se ove godine održao od 18. do 20. listopada s bogatim programom izložbi ilustracija, radionica i druženja s književnicima i pjesnicima, priopćio je hrvatski nakladnik Sanje Pilić Mozaik knjiga.

Algoritam na Interliberu ODLAZI U POVIJEST Kultura Propao Algoritam: Počeo rat za njegove knjižare

Riječ je o prestižnom priznanju na području književnog stvaralaštva za mlade, a nominirane su bile još knjige, iz Bosne i Hercegovine, "Sedam bajki za Male i Velike" Mirzane Pašić-Kodrić i "Trava puna mrava" Mehmeda Đedovića; iz Crne Gore "Baš Pamuk i druge bajke" Aleksandra Obradovića, te "Kako rastu veliki ljudi" Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše, te iz Srbije "Avram, Bogdan vodu gaze" Vladislave Vojnović i "Zec iz šešira" Vesne Vidojević Gajović.

Hrvatsku je još predstavljala Đurđica Stuhlreiter s knjigom "Gašpar i prijatelji". 

O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u hrvatskoj dobila Nagradu "Grigor Vitez" i uz nju odabire još jedna.

Glavnu festivalsku nagradu "Mali princ" Sanji Pilić donio je roman za mlade "Pošalji mi poruku!", u kojemu je "uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda".

"Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima", priopćeno je iz Mozaika knjiga.

Nagrada se sastoji od brončane statue Malog Princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa. Pilić je nagradu uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.