Life
35972 prikaza

7 teorija zavjera koje su ispale točne

Themoviedb.org
Ponekad se teoretičare zavjera naziva običnim luđacima, no postoje brojne stvari koje su jedino oni uočili

Teoretičare zavjera često se naziva luđacima koji iz svoje dosade izmišljaju nategnute teorije kopajući stvari i izvlačeći ih iz konteksta, a iako to možda ponekad može biti i slučaj, sljedeći primjeri će vam dokazati kako se upravo tim stavom vlade i moćnici pokuašavaju izvući iz nezgodnih situacija. Lakše je optužiti nekoga da je lud, nego otkriti svoje mračne tajne, no ove su se ipak objelodanile. Pitanje je koliko je još takvih teorija za koje će vrijeme pokazati pravu istinu.

1. Testiranja bolesti na ljudima

Primjerice, američka je vlada od 1932 do 1972 vodila tajni eksperiment u kojem su 400 Afroamerikanaca zarazili sifilisom bez njihovog znanja, a kamoli pristanka. Muškarcima su rekli da imaju "lošu krv" umjesto da ih obavijeste kako su zaraženi spolnom bolesti te da ih liječe od nje. Cilj studije je bio analizirati pogađa li sifilis drugačije crnce od bijelaca, a do završetka studije samo je 74 originalnih ispitanika ostalo živo.

2. Projekt MK-ULTA

Portal Wired ponudio je dokaze o tome kako su u ovom projektu agenti američke CIA-e ljudskim subjektima davali razne koktele lijekova s ciljem isprobavanja tehnika kontrole uma i pronalaskom seruma istine koji će kasnije koristiti na neprijateljima države. Također, željeli su stvoriti i tzv. pilule za amenziju, a koristili su se i terapijom eletrošokovima, hipnozom, subliminalnim uvjeravanjem i tehnikama izolacije. Ovaj se program spominje u knjizi "Muškarci koji bulje u koze", po kojoj je kasnije nastao i istoimeni film s George Clooneyem u glavnoj ulozi.

3. Operacijom Spajalica krvnici su postali ugledni građani

Adolf Hitler sigurno ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao zamisliti da će stotine njegovih znanstvenika nakon Drugog svjetskog rata postati američki građani i pomoći SAD-u da postane tehnološka velesila.
Nakon Drugog svjetskog rata SAD je htjela povećati tehnološku i znanstvenu prednost nad drugim zemljama. Stoga su odlučili iskoristiti znanje nacističkih znanstvenika i zaposliti ih kod kod sebe.  Tajna operacija američke vlade nazvana je "Operacija Spajalica" a cilj je bio domoći se znanstvenika iz poražene nacističke Njemačke.To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i odjela kemijskog oružja. Pretpostavka je bila - ako ih ne uzmemo mi, uzet će ih Rusi.
Skoro 1600 darovitih i uspješnih nacističkih znanstvenika, liječnika i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živjeli zahvaljujući američkoj vojsci koja je sustavno radila na lažiranju nacističkih biografija te od Hitlerovih nekoć bliskih suradnika napravila uzorite američke građane.

Pogledajte video:

4. Lažno svjedočenje pred Kongresom

Nayirah, 15-godišnja djevojčica iz Kuvajta., 1990. je svjedočila pred američkim Kongresom kako je vidjela da irački vojnici izvlače djecu iz inkubatora u bolnici te ih bacaju na pod. 
Kasnije je istraga pokazala da je svjedočanstvo organizirao PR div Hill & Knowlton, a da je Nayirah kći kuvajtskog veleposlanika u SAD-u, pisao je The New York Times. 
Isprva je Amnesty International potvrdio djevojčin iskaz. No nakon ponovne istrage, skupine i druge organizacije za ljudska prava promijenile su svoj stav. Cilj je bio ubrzato američku akciju u Zaljevskom ratu.

5. Hillsborough

Dana 15. travnja 1989., 96 Liverpoolovih navijača zdrobljeno u stampedu je te više od stotinu njih ozlijeđeno dok su gledali utakmicu polufinala na stadiju Hillyborough. Umirovljeni je sudac 2011. govorio obiteljima stradalih da su teorije zavjera o tome čija je sve krivnja za događaj glupost, no istina je izašla na vidjelo nakon pune 23 godine - za tragediju je ipak bila kriva policija, a ne navijači.

Više od dva desetljeća obitelji žrtava vodile su kampanju da se objave dokumenti koji bi dali uvid u nesreću, odnosno propuste policije u njenom sprječavanju ili ublažavanju posljedica.
Kada su objavljeni rezultati neovisne istrage zasnovane na proučavanju više od 400.000 dokumenata, sve sumnje ogorčenih obitelji su potvrđene. Među njima su i policijski izvještaji s rukom pisanim komentarima “ukloni posljednju stranicu”, “ukloni posljednji odlomak” i “prepravljeno na zahtjev”.

6. Otrovali su alkohol za vrijeme prohibicije

SAD je 18. amandmanom u siječnju 1920. zabranio proizvodnju, prodaju i transport alkohola - ali ne i njegovu konzumaciju. Unatoč naporima vlade, problem alkoholizma zapravo je narastao u tom razdoblju. Do sredine 1927., vlada SAD-a stavljala je smrtonosne kemikalije u alkohol. Prije je koristila metilni alkohol, ali poslije su odlučili stavljati kerozin, kloroform i aceton zbog čega je konzumacija alkohola postala još teža. 

Iako je glavni mrtvozornik u New Yorku Charles Norris pokušao upozoriti javnost, 1926. otrovni alkohol ubio je 400 ljudi u New Yorku. Sljedeće godine ih je umrlo sedamsto.

7. Operacija Northwoods

Ovo je bio američki plan iz doba Hladnog rata. Oni su namjeravali izlažirati razne napade diljem SAD-a za koje bi potom optužili Kubu, koju bi potom napali i uništili, a pritom imali svjetsku potporu. Iako su pronađeni i objavljeni dokumenti o tome, nasreću plan nikad nije prešao u aktivnu fazu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.