Life
587 prikaza

Andreas Lubitz: Pilot koji je 150 ljudi odveo u smrt

Andreas Lubitz
Twitter/ Die Welt
Kada namjerno ubijete 150 ljudi, onda to nije samoubojstvo, rekao je glavni istražitelj

Andreas Lubitz je pilot koji je u smrt odveo 150 ljudi, nakon što se zrakoplovom Germanwingsa zabio u planinu u Alpama. Obzirom da je sad već poznato da je to učinio namjerno, ostalo je pitanje – tko je on?

Baš kao što inače znaju reći za ubojice, tako oni koji poznaju Lubitza kažu da ne mogu vjerovati da je baš on to napravio.

Prve fotografije ostataka aviona s mjesta pada Germanwingsa | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Uvijek je bio pristojan i zabavan. Znao je ponekad biti tih, ali po ničemu se nije razlikovao od svih ostalih", ispričao je pilot Peter Ruecker, član aviokluba iz Montabaura, gdje je i Lubitz također bio član.

Ni ostali članovi kluba ne mogu naći riječi kojima bi opisali svoj šok da je upravo njihov kolega odgovoran za smrt 150 ljudi.

Lubitz je radio za Germanwings od rujna 2013 i iza sebe je imao 630 sati letačkog iskustva. Obuku za pilota počeo je 2008., koju je prekinuo na nekoliko mjeseci, ali u Germanwingsu ističu da to nije ništa neobično, te da se pauze u obukama često događaju.

No, nisu znali zbog čega je Lubitz prekinuo obuku u jednom periodu i opet se vratio. Istražitelji u Francuskoj pak, barem za sada, isključuju mogućnost da je Lubitz počinio teroristički čin.

Naime, njegovo ime se ne nalazi na nijednom spisku sumnjivih lica, kao ni na spiskovima potencijalnih terorista.

Potraga za ostacima Germanwingsova Airbusa | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Isto tako, isključuju da je riječ o samoubojstvu.

"Kada namjerno ubijete 150 ljudi, onda to nije samoubojstvo", rekao je glavni istražitelj.

Lufthansa, u čijem vlasništvu je i Germanwings, na svojim pilotima provodi liječničke kontrole, ali nakon što počnu redovito letjeti, nema više redovnih ili rutinskih psiholoških testiranja.

Iz Lufthanse su napomenuli da je Lubitz prema zadnjim liječničkim izvještajima bio i više nego spreman za letenje, te da nisu imali razloga sumnjati u njegove sposobnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.