Life
1816 prikaza

Bila je uspješan model, a onda je zbog tampona ostala bez noge

Lauren Wasser
Facebook
Lauren Wasser se s 24 godine bavila košarkom i manekenstvom i bila je It djevojka do trenutka kad nije skoro umrla zbog korištenja tampona

"Sve se baziralo na izgledu. Bila sam 'ta djevojka' a da nisam ni razmišljala o tome", prisjeća se Lauren Wasser koje je prije tri godine skoro umrla zbog sindroma toksičnog šoka, uzrokovanog korištenjem tampona.

Lauren je kći para modela, te je sa svojom plavom kosom i očima oduvijek privlačila pažnju. Prvi put je pozirala kao dvomjesečna beba s majkom u talijanskom izdanju Voguea i navikla je na pozornost oko sebe. No sve se promijenilo u listopadu 2012. godine.

Počelo je tako što se Lauren osjećala loše, kao da će dobiti gripu. Imala je mjesečnicu i nosila je Kotex Natural Balance - tampone koje koristila godinama. 3. listopada, na dan kad je sve počelo, Lauren se prisjeća da je promijenila tampon ujutro, poslije podne i navečer. Kad je nešto kasnije te večeri svratila na prijateljev rođendanski tulum, svi su joj rekli da izgleda užasno, pa se brzo pokupila doma i legla u krevet.

Lauren Wasser | Author: Facebook Facebook

Sljedeće čega se sjeća jest da joj je na vrata stana lupao policajac koji je došao provjeriti kako je. Naime, policiju je zvala njezina majka koja je upravo imala operaciju, a zabrinula se jer joj se kći nije javljala. Iako je Laureninov pas obavio nuždu po cijelom stanu, jer ga nije izvela van, i sve je smrdilo, policajac nije vidio razloga za brigu nego ju je obavijestio da se javi majci i otišao.

Lauren je uspjela nazvati majku no kad ju je ova upitala da li da nazove hitnu pomoć, Lauren je bilo toliko loše da je samo rekla da želi natrag u krevet i da će je nazvati sljedećeg jutra. To je posljednja stvar koje se sjeća.

Sljedeće jutro majka je poslala policiju i Laureninog prijatelja da odu provjeriti kako je, a naišli su na šokantan prizor: 24-godišnju djevojku kako nepomično leži glave uronjene u jastuk. Hitno je prevezena u bolnicu s temperaturom 41.6 stupnjeva Celzijusa, te su liječnici tvrdili da bi, da nije tad došla, za otprilike desetak minuta bila mrtva.

Unutarnji organi su joj otkazivali i doživjela je jaki srčani udar. Liječnici je nisu mogli stabilizirati i nitko nije znao što se zbiva sve dok nije došao infektiolog koji je odmah pitao ima li tampon u sebi. Imala je, a nakon što su ga poslali na hitnu analizu u laboratorij, saznali su da je pozitivan na sindrom toksičnog šoka (TSS).

Sindrom za kojeg svi znaju, ali malo čine da ga spriječe

TSS je ime dobio 1978. godine, a riječ je o komplikaciji bakterijske infekcije koja je obično uzrokovana stafilokokom (Staphylococcus aureus). Iako nije riječ o isključivo ženskom stanju, postoji povezanost s uporabom tampona, pogotovo otkad se dogodilo nekoliko smrtnih slučajeva 1980-ih godina. Uz to, važno je napomenuti da neće sam tampon uzrokovati navedeno stanje, nego osoba već mora u tijelu imati prisutan stafilokok (a oko 20 posto populacije ga ima). S obzirom da sve više poznatih proizvođača tampona koristi sintetičke materijale za izradu tampona, bakterije u takvom okruženju cvjetaju i postoji veća šansa za razvoj TSS-a.

Tamponi u potpunosti izrađeni od pamuka gotovo da nemaju nikakve šanse uzrokovati TSS, no gelirani sastojci koje većina tampona sadrži, predstavljaju savršeno mjesto za razvoj bakterija.

Naravno da Lauren nije znala ništa od toga. Njezinoj majci su u bolnici rekli neka se moli i pripremi na najgore, jer joj je kći bila u medicinski izazvanoj komi i liječnici nisu imali optimistične prognoze.

Kad se Lauren konačno probudila, osjećala je užasno žarenje u rukama i stopalima, koje nije prestajalo štogod da je pokušala učiniti. Infekcija se naime pretvorila u gangrenu, te je ona osjećala "najgoru bol na svijetu", za koju i danas kaže da ne može usporediti s ničim.

Lauren Wasser | Author: Instagram Instagram

Uskoro su joj amputirali desnu nogu ispod koljena, a Lauren je dala sve od sebe da ne ostane i bez lijeve, na kojoj je na kraju izgubila prste, ali su joj transplantirali kožu stopala i danas je normalno koristi.

U početku se jako teško nosila s nepokretnosti i gubitkom noge. Željela je odustati od svega, no ono što joj je davalo snage bio je njezin tad 14-godišnji brat i pomisao kako ne želi da on dođe doma i nađe je mrtvu.

Druga stvar koja ju je izvukla bile su fotografije njezine djevojke Jennifer Rovero koja je slikala stotine fotografija tijekom Laureninog oporavka, koristeći ih kao oblik terapije. Dok bi išle okolo i fotografirale, njih dvije su počele ispitivati mlade djevojke jesu li čule za sindrom toksičnog šoka i vjeruju li da je riječ o pravoj bolesti. Većina je rekla ne.

Nedovoljno jako upozorenje

Zato se Lauren priprema izaći pred Kongres na jesen, gdje planira govoriti u prilog izglašavanja Robin Danielson Zakona, prema kojem bi se morao pokrenuti program istraživanja o rizicima koje sa sobom nose sintetički materijali u ženskim higijenskim proizvodima.

Za to vrijeme, Laureninova majka je, još dok joj je kći bila u bolnici, pokrenula tužbu protiv proizvođača tampona koje je koristila njezina kći, u želji da ukaže na štetnost korištenja sintetičkih materijala u tamponima. Tužba tvrdi da se djevojkama i ženama namjerno ne ukazuje na štetnost tampona, te da proizvođači ne žele koristiti prirodne materijale, iako su svjesni štetnosti onih koje koriste. Parnica još nije okončana.

Iako na svim tamponima stoji malo upozorenje o mogućnosti pojave sindroma toksičnog šoka, Laurenina obitelj smatra da to nije dovoljno i da na upozorenju nije izričito objašnjeno koliko se maksimalno sati može koristiti tampon (piše da se najviše smije ostaviti tijekom sna, no mlade djevojke često spavaju više od osam sati (a osam sati je maksimum koliko biste dugo smjeli koristiti tampon), piše Vice.

Lauren kaže da joj je danas slabo svaki put kad vidi reklamu za tampone i da je njezina želja da na njima, kao i na cigaretama, stoji upozorenje o svim mogućim rizicima. "Znate da vas cigarete mogu ubiti, pa kad ih koristite, to je vaš izbor. Da sam znala sve informacije o TSS-u, nikad ne bih koristila tampone." A nikad više i neće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.