Life
1134 prikaza

Deneuve: "Muškarci imaju pravo upucavati se ženama"

Catherine Deneuve
DPA/PIXSELL
Francuska ikona Catherine Deneuve obrušila se na kampanju protiv seksualnog nasilja

Glumica Catherine Deneuve i još 99 Francuskinja osudilo je u utorak napade na muškarce nakon niza seksualnih skandala u filmskom svijetu, rekavši da je kampanja #Meeto protiv seksualnog nasilja "puritanizam" i da je pokreče "mržnja prema muškarcima".

Nakon optužbi na račun američkog filmskog producenta Harveya Weinsteina, milijuni žena su na društvenim mrežama podijelile svoje priče o spolnom uznemiravanju i zlostavljanju, služeći se globalnim hashtagom #Meetoo.

"Silovanje je zločin. Ali naporno ili nespretno udvaranje nije zločin, kao što ni laskanje nije mačistički napad", napisalo je u kolumni u listu Le Monde stotinu žena, uključujući Deneuve (74).

Pravo muškaraca na "udvaranje" ženama ključni je dio seksualne slobode, kažu one nazivajući kampanju "puritanizmom".

Catherine Deneuve te spisateljice Abnousse Shalmani i Catherine Millet upozoravaju da se žene koje se ne priklone valu optuživanja nasilnih muškaraca naziva izdajicama.

"Ta novovalna pravda već odnosi svoje žrtve, muškarce koji dobivaju otkaze. A njima se na teret stavlja pipkanje po koljenima, pokušaj poljupca, razgovor o intimnim pitanjima na poslovnoj večeri ili slanje poruka seksualnog sadržaja nekoj ženi koja nije osjetila uzajamnu seksualnu privlačnost", ističu one.

"Branimo pravo na udvaranje koje je ključan dio seksualne slobode", poručile su Francuskinje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.