Life
556 prikaza

Djecu izbjeglice, bez roditelja, zatvaraju s odraslim kriminalcima

Djeca izbjeglice na grčko-makedonskoj granici
Robert Geiss/DPA/PIXSELL
Na grčkom otoku Kosu 'siročad' pristiglu iz Turske vlasti 'bacaju' u srednjovjekovne zatvore

Djeca izbjeglice stara svega 11 godina, koja su brodom stigla iz Turske na grčki otok Kos, provela su najmanje tjedan dana u zatvorskim ćelijama s odraslim kriminalacima dok grčke vlasti nisu odredile gdje će ih premjestiti. UN-ova Agencija za izbjeglice bila je stoga prisiljena reagirati kako bi spasila „siročad“ iz smrdljivih policijskih ćelija na otoku.  

Grčki dužnosnici tvrde da im je dužnost osigurati djecu zbog njihove sigurnosti. No, volonteri iz nevladinih organizacija koji svakodnevno posjećuju zatvorenike u središnjoj policijskoj postaji na Kosu kažu da su šokirani „srednjovjekovnim“ uvjetima u kojima žive djeca. 

Dobivaju samo jedan obrok dnevno, uz svježe voće i vodu koje im isporučuju dobrotvorne organizacije i agencije za pomoć, a u najmanje jednom slučaju dijete je u policijskom pritvoru ostalo dva dana i bez hrane. Nije im dopušteno izići van, a ako se prebacuju na drugu lokaciju imaju lisice na rukama, potvrdilo je nekoliko svjedoka. 

Tamo je stvarno prljavo“, rekao je jedan volonter koji nije želio biti imenovan. „Goli električni vodovi vire iz stropova ćelija...Izmet je po podovima, a ćelija se ne čiste. Moraju nekako doći do restorana da dobiju hranu. Tako nešto nije normalno u Europi“. 

Visoki povjerenik za izbjeglice (iz UNHCR-a) upozorio je grčku vladu i lokalne vlasti na bijedne uvjete još u svibnju. Pritisnuti grčki dužnosnici borili su se s priljevom desetaka tisuća izbjeglica i migranata koji brodovima dolaze iz Turske, te ih je često dolazilo po tisuću tjedno. 

UN je sad intervenirao i postignut je dogovor s javnim tužiteljem na Kosu, pa će takva djeca u budućnosti biti smještena pod skrb nevladinih organizacija koje će podići skloništa za njih uz pomoć UN-a. 

„Jasno, pritvor ostaje u državnoj odgovornosti. Međutim, ako uzmemo u obzir činjenicu da se ne događa ništa u vezi brzine kojom izbjeglice dolaze u Grčku, UN je sretan zbog ovog koraka i pomoći“, rekao je Marco Procaccini, direktor ureda UNHCR-a na otoku.  

Svatko ima svoja pravila, a djeca pate

U policijskim postajama na Kosu trenutačno se nalazi 11 djece u rasponu od 12 i 17 godina.  

UN-ova Konvencija o pravima djece navodi da oni imaju pravo na posebnu zaštitu i pomoć ako su izbjeglice, i ne bi trebali biti smještena u zatvor s odraslima. Sporazumi EU-a isključuju pak smjernice za zaštitu maloljetnika bez pratnje, jer svaka država ima svoje posebne zakone. 

Izbjeglice na Kosu u Grčkoj | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Prema grčkom zakonu, azilanti koji se ne mogu povezati s rodbinom automatski se stavljaju u pritvor državnog odvjetnika sve dok ne dođu pod nadzor odgovarajućeg zakonskog skrbnika. U praksi to znači da se predaju policiji kod koje čekaju da ih se smjesti u dugoročnu skrb negdje u Grčkoj. To može potrajati između nekoliko dana i tjedana, kaže Procaccini.  

Tim Ubhi, klinički direktor britanske organizacije Dječja e-bolnica, koji je posjetio policijske ćelije tri puta tijekom nedavnog posjeta otoku, rekao je da su uvjeti vrlo loši. „Ćelije su strašne“, rekao je. „Kao srednjovjekovne tamnice, nema drugog načina da ih se opiše“. 

Dodao je da uvjeti u kojima se drže djeca mogu imati razorni učinak na njih. „S fizičke i psihičke točke gledišta, kao i emotivne, to je prilično uznemirujuće."

Od svibnja UNHCR potiče policiju da neke tinejdžere iz policijske postaje u gradu Kosu prebaci u drugu, 19 kilometara udaljenu, gdje bi bili u jednoj sobi, ali bi barem bili odvojeni od ostalih odraslih zatvorenika. Oni ondje ostaju zaključani većinu dana. 

„Ne dopuštaju im izlazak jer nemaju 18 godina“, kaže Sevastianos Marangos, šef Ureda za civilnu zaštitu na Kosu. „Čuvamo ih radi njihove vlastite sigurnosti“. 

No, drugi su i dalje zadržani u središnjoj policijskoj ćeliji. Tamo ih je sedmero uz ostale odrasle. „Ne izgledaju dobro“, kaže volonter koji je posjetio ćeliju prije nekoliko dana. „To možete vidjeti u njihovim očima“. 

Marangos kaže da Kos nije bio pripremljen za toliku količinu izbjeglica koje su stigle u proljeće. Otok na kojemu živi 30.947 stanovnika, nije dobio dovoljno sredstava ili dodatnog osoblja kako bi se zadovoljile potrebe izbjeglica. Ove godine ih je na otok pristiglo više od 42.000, s tim da ih je 337 došlo u jednom danu prošlog vikenda. 

„Ovo je problem s kojim se Kos prvi put suočio“,kaže Marangos. „Dajemo sve od sebe kako bismo održali otok sigurnim i čistim“. 

Stella Nanou, službenica za javno informiranje UNHCR-a u Grčkoj, rekla je da se praksa pritvaranja djece u policijski pritvor dok čekaju transfer na dugoročnu skrb ponavlja i u drugim dijelovima zemlje, iako je UNHCR je u više navrata upozorio vladu na smještaj maloljetnika bez pratnje koji traže azil, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.