Life
1738 prikaza

Droga slavnih: Celebrityji su je davali djevojkama kako bi ih lakše iskoristili

Seks XConfessions
Facebook
Jedna od najpopularnijih droga disko scene mogla se dobiti na recept kao lijek za nesanicu, a mnogi su je obilato zloupotrebljavali

Kontroverza zbog navodnih opetovanih seksualnih napada Billa Cosbyja na žene ponovo je isplivala u javost nakon što je Associated Press 'izvukao' dokumente koji pokazuju da je glumac potvrdio da je posjedovao Qualledes i da ih je davao mladim ženama s kojim je želio spavati.

No što su te tablete koje su nekoć bile izrazito popularan 'pomagač pri spavanju', te jako iskorištavan rekreacijski lijek za kojeg većina nas nikad nije čula?

Riječ je o tableticama koje su bile popularne među američkom urbanom populacijom 1970-ih i početkom 1980-ih, a koje su ilegalne posljednjih tridesetak godina i do kojih je danas gotovo nemoguće doći.

Cosby priznaje da je imao sedam skladištenih recepata za ovaj 'lijek', koje je dobio prije 1984. godine, jer su otada tablete zabranjene diljem SAD-a, te su klasificirane kao narkotik koji se može koristiti kao i heroin, iako su ih 1970-ih liječnici prepisivali bez problema.

Tableta na jeziku | Author: Klaus Rose/DPA/PIXSELL Klaus Rose/DPA/PIXSELL

Službeno ime lijeka bilo je metakvualon, a službeno je sintetizira u Indiji 1950ih godina kao lijek protiv malarije, iako je kasnije otkriveno i da ima sedativno-hipnotičke učinke.

Prodavao se kao Quaaludes u SAD-u, gdje je prvotno postao popularan kao sedativ i lijek za spavanje, jer je navodno izazivao manje ovisnosti od barbiturata koji su se dotad obično propisivali.

Umjesto spavanja - intenzivna euforija

No 1970-ih godina postao je masovno popularan kao rekreakcijska droga zato što je mogao proizvesti intenzivno stanje euforije nakon prvotnih 15 minuta snenosti. Ilegalno se proširio na disko sceni, a procjenjuje se da je početkom 1980-ih 90 posto proizvoda završavalo na ilegalnom tržištu narkoticima.

Zbog toga što je djelovao omamljujuće, a učinkovitost mu se pojačavala s upotrebom alkohola, često su ga pratile optužbe za seksualno zlostavljanje. Za zlouporabu je prethodno optuživan redatelj Roman Polanski, a sad i Cosby.

Zbog zlouporabe i stotine smrtnih slučajeva (nakon ilegalne uporabe), stvorio se negativan publicitet oko Quaaludesa, pa je došlo do zastoja proizvodnje 1983. godine, dok tablete nije konačno nije zabranio Ronald Reagan godinu dana poslije, nakon čega je prodaja postala puno kompliciranija.

Iako su se tablete u dalje proizvodile u inozemstvu, te su povremeno bile dostupne, američka policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge (DEA) uspjela je uvjeriti i druge proizvođače da prestanu s proizvodnjom, te je s vremenom postalo gotovo nemoguće doći do tableta u SAD-u, piše Quartz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.