Life
695 prikaza

Države koje ne postoje - evo kako ih možete posjetiti

Pred ukrcavanje u zrakoplov
Thinkstock
Diljem svijeta nalazi se 50-ak "nepriznatih" država koje vrijedi posjetiti

U vrijeme kad su popularna putovanja na neobične destinacije, malo toga nas može iznenaditi. Ljudi tako odlaze u Sjevernu Koreju, Butan i male afričke države bez dubljih promišljanja. No posjet zemlji koja ne postoji nešto je što će mnoge zaintrigirati.

Pritom ne pričamo o Ozu ili Narniji, nego stvarnim mjestima na zemaljskoj kugli. A ima ih najmanje 50.

"Svi znaju kako izgleda politička karta svijeta. No ono što ona ne prikazuje je mnoštvo naroda koji žele samostalnost, a koje često previdimo", objašnjava Nick Middleton, putopisac i profesor geografije s Oxforda.

Middleton je upravo zato na jednom mjestu sakupio sve te nepriznate nacije u knjizi "An Atlas of Countries That Don't Exist: A Compendium of Fifty Unrecognized and Largely Unnoticed States", koja će vas odvesti na put oko najzaboravljenijih dijelova svijeta.

"Svi su oni intrigantni na različite načine", kaže Middleton. Neki su politički sporni, neki mikroskopski - poput Fovika u Šetlandskim otocima, dok se treći kriju na otvorenom - poput Grendlanda.

Ono što je sigurno jest da je riječ o sjajnim turističkim destinacijama, pa evo nekoliko najzanimljivijih (s tim da vam za neke ne treba čak ni putovnica):

Christiania

Christiania je osnovana u središtu Kopenhagena 1971. godine, kao dio društvenog eksperimenta u kojem su sudjelovali danski hipiji koji su napravili skvot unutar vojnih baraka.

Proglasili su 0.34 kvadratna kilometra slobodnim gradom - Christianijom, te su ondašnji stanovnici mogli neometano uživati u teškim drogama. Godinu dana kasnije, danski ministar obrane im je dopustio da ondje nastave živjeti ako budu plaćali režije.

"To je ultimativni liberalni paradoks. S jedne strane, vlada voli imati uvid u ovu eksperimentalnu komunu u susjedstvu, a s druge, ne sviđa im se jer se ne pridržavaju pravila", objašnjava Middleton.

Izgradili su škole, kuće i unutar Christianije funkcionira nekoliko poslova, no 850 građana koji ondje borave nalazi se pred velikom moralnom dilemom. Do 2018. godine moraju naime danskoj vladi platiti zemljište ili će biti izbačeni.

U međuvremenu, primaju oko milijun posjetitelja godišnje, koji mogu tek tako ušetati u njihovu zemlju.

Somaliland

3.5 milijuna Somalilanđana traži neovisnost od Somalije od 1991. godine. Ova država smještena je na afričkom rogu i predstavlja "zemlju mira, relativno govoreći, u usporedbi s ostatkom zemlje", tvrdi Middleton.

Iz Nairobija imate direktne letove za ovu republiku koja je glavnim gradom proglasila Hargeisu, optimistično sjedište koje je većim dijelom uništeno tijekom velikog građanskog rata 1980-ih godina.

Zemlju krasi 850 kilometara obale, lijepe plaže i kolekcija od 5000 godina starih pećinskih crteža otkrivenih tek 2002. godine, 50-ak kilometara od Hargeisea.

Tuva

Duboko u srcu središnje Azije smještena je Tuva, nekoć nezavisni narod kojim je 1930-ih godina zagospodario Salchak Toka, koji je njima počeo vladati vodeći se sovjetskim principima strahovlade.

Tuva je na kraju zatražila primanje u Sovjetski Savez, te je dio suvremene Rusije, iako se u mnogočemu pridržava starih kulturnih vjerovanja i praksi.

Poznata po šumama i stepama, ova zemlja na jugu Sibira savršeno je ljetno igralište za predsjednika Vladimira Putina, koji je ondje snimljen u ribolovu i lovu.

Tuva je postalo poznato spa odredište kao i mjesto za lov i uživanje u netaknutoj divljini.

Grenland

Middleton je izjavio da od svih mjesta koje je naveo u knjizi, Grenland ima najviše šanse dočekati neovisnost za vrijeme njegovog života. 

Mnoge će iznenaditi da Grendland nije priznata država, nego autonomna država koja predstavlja dio Danske.

Tek 2009. godine je grenlandski, kojeg govore gotovo svi od 57.000 stanovnika, priznat kao službeni jezik, nakon čega im je Danska dopustila samoupravu.

Seborga

Smještena blizu talijanske granice s Monakom, Seborga može svoju neovisnost zahvaliti Giorgiju Carboneu, nekadašnjem poznatom cvjećaru koji je otkrio da grad nije spomenut u dokumentima pri formiranju Italije.

Carbone je proglašen princom nakon referenduma održanog 1995. godine, te je do smrti 2009. nosio taj naziv. 

Iako plaćaju poreze talijanskoj vlasti, tamošnji građani su nastavili živjeti u skladu s Carboneovim otkrićem.

Mayotte

Suprotstavljajući se UN-u, Mayotte na Komorskom otočju je odbio dekolonizaciju te su odlučili ostati pod francuskom vlasti, unatoč nezavisnosti koju su stekli 1975. godine.

Premda su 8000 km udaljeni od Pariza, otokom vladaju francuski zakoni, kao da su usred Europe, te predstavlja redovito mjesto obilaska francuskih predsjednika.

213.000 stanovnika živi na ovom gusto naseljenom tropskom dragulju usred Indijskog oceana.

Mapuche

Middleton opisuje ovaj drevni teritorij kao dio Argentine i Čilea, a nastanjuje ga Mapuche narod. Unatoč tome što ih je službeno priznalo španjolsko carstvo, u 19. stoljeću su izgubili kontrolu nad svojim teritorijem.

Mnogi od pripadnika ovog "naroda zemlje" napustili su ruralni stil života i preselili su u gradove, a njihov glavni grad - Temuco - na jugu Čilea, dom je 1.7 milijuna Mapuche stanovnika koji se bave proizvodnjom teksila i raznim ručnim radovima, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.