Life
301 prikaza

"Francuska? To je Disneyland u kojem žive debili"

Pariz
REUTERS/Jacky Naegelen
Slavni glumac iznio je niz kritika na račun Francuske

Francuski glumac Gerard Depardieu redovito koristi prigodu da ponovi kako se više ne smatra Francuzem, a u nedavnom razgovoru za talijanski list Corriere della Sera erkao je da se ta zemlja pretvorila u "Disneyland za strance". 

Gerard Depardieu | Author: REUTERS/Jean-Paul Pelissier REUTERS/Jean-Paul Pelissier

U razgovoru održanom u povodu izlaska u Italiji njegove knjige "Innocent", Depardieu, 'nemoguće dijete' francuske kinematografije započeo je hvaleći brojne vrline ruskoga predsjednika Vladimira Putina, koji mu je 2013. izdao rusku putovnicu. 

Na novinarsko pitanje osjeća li se još uvijek kao Francuz, glumac je odgovorio: "Ne, ja sam državljanin svijeta. Francuska je u opasnosti da postane obični Disneyland za strance, zemlja naseljena imbecilima koji prave vino i smrdljivi sir za turiste. Ondje više nema slobode, ljudima se manipulira."

Ni o kinematografiji i o filmskome svijetu nije imao lijepih riječi. "Film i filmski svijet više ne postoje. Danas možemo govoriti o svijetu razbibrige i ljudima koje maltretiraju Amerikanci i koji više ni ne znaju kojim jezikom govore. Deset je filmskih zvijezda i sve su američke. Njihovi filmovi pretrpani specijalnim efektima obična su igrarija, a ostatak filmskog svijeta teško egzistira", smatra glumac. 

Italiju je poštedio kritika i uvredljivih komentara: "Vi u Italiji, nasreću, niste izgubili svoju kulturu i identitet.... jer ste mlada zemlja, rođena s Garibaldijem, za razliku od polovine Europe koja je, strahujući od migranata, postala pomalo fašistički nastrojena."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.