Life
348 prikaza

Prljavo rublje: Francuzi objavljuju imena ljudi koji su surađivali s nacistima

Nacisti tjeraju Židove u logore
Wikipedia
Nakon 70 godina bit će otvoreni spisi u kojima su navedena imena osoba koje su surađivale s nacistima

Prvi put u povijesti će u javnost izaći detalji o francuskoj umiješanosti u holokaust, točnije imena osoba koje su pomogle da deseci tisuća Židova budu poslani u sigurnu smrt tijekom Drugog svjetskog rata.

Arhivski spisi u kojima su pohranjena ova imena bili su zapečaćeni gotovo 3/4 stoljeća, a sad će se otvoriti kako bi se država suočila s demonima iz svoje prošlosti.

Svio dokumenti potječu iz Višijske Francuske, kojom je upravljao maršal Philippe Pétain od 1940. do 1944. godine, tijekom čega su mnogi entuzijastično surađivali s Trećim Reichom, budući da su francuska policija i paravojne organizacije bile među onima koji su postrojavali "neprijatelje države" i slali ih u Njemačku na istrebljenje.

Mnogi od 76.000 ubijenih Židova dolazili su iz velikih gradova, uključujući Pariz, gdje su okupatori usko surađivali s francuskim saveznicima, a brojni zločini su učinjeni i u tzv. "slobodnoj zoni" na jugu zemlje, gdje je Pétain upravljao svojom malom vladom.

Novootvorene spise moći će proučavati državni službenici i povjesničari, a u njima će se otkriti i uznemirujuće priče o tome kako su francuski Židovi istaknuti, a zatim izdani, kao i imena onih koji su odgovorni za to. 

Ove objave stižu šest godina nakon što je francusko Državno vijeće - najviše pravosudno tijelo u državi - objavilo da je Višijska vlada bila odgovorna za deportacije, čime je skinuta potpuna odgovornost s Nijemaca.

Također je navedeno da nacisti nisu natjerali Francuze da odaju svoje sugrađane, nego su se antisemitski progoni odvijali samovoljom različitih organizacija poput pariške policije.

Bivši borac pokreta otpora - Lucien Guyot - izjavio je da je Pétainova vlada išla puno dalje nego što su Nijemci očekivali, posebno u pogledu deportacije stranih Židova, među kojima su bila i djeca, u koncentracijske logore.

Povjesničari se također nadaju da bi ovi spisi mogli otkriti što se točno dogodilo s vođom pokreta otpora - Jeanom Moulinom - koji je poginuo 1943. godine, nakon što su ga ulovili nacisti, a za kojeg neki tvrde da se sam ubio dok drugi smatraju da ga je prebio do smrti vođa Gestapovaca Klaus Barbi - tzv. koljač Lyona

U svakom slučaju, desteljećima se vode rasprave o tome kako je uopće Moulin dospio u ruke nacista, te postoje govorkanja da ga je odao jedan član pokreta koji je, igrom slučaja - Židov; Raymounfd Aubrac, iako je dotični to oduvijek poricao.

Nakon završetka rata, francuska vlast je odbijala priznati bilo kakvu umiješanost Višijske Francuske u holokaust, a odluku donesenu 2009. godine mnogi su kritizirali zato što je objavljeno da preživjele žrtve ni njihovi nasljednici neće dobiti nikakvu novčanu naknade za pretrpljene štete i boli.

No odvjetnici diljem svijeta, a posebno u SAD-u i Izraelu, rade punom parom kako bi to promijenili, piše Daily Mail.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.