Life
11726 prikaza

Istina o ženi koja se bacila sa znaka Hollywood

Glumica Peg Entwistle
1/2
Wikipedia/CC BY-SA 4.0
Misterija obavija njezinu smrt već desetljećima, a neki planinari pričaju priče o duhu žene koja lunja po planini

Policijska stanica u Los Angelesu 18. rujna 1932. godine zaprimila je poziv žene koja nije htjela reći svoje ime, već je samo rekla kako je tijekom planinarenja u blizini znaka Hollywood, pronašla ženske cipele, jaknu i torbicu iz koje je virilo nešto poput oproštajnog pisma. No kada je pogledom tražila nju, tj. njezino tijelo, nije ga mogla naći. Nakon sat vremena potrage policija je uspjela pronaći tijelo 23-godišnjakinje za koju vjeruju kako se uz pomoć ljestvi iza slova H, popela na znak i skočila s njega.

"Bojim se, ja sam kukavica. Žao mi je zbog svega. Da sam ovo učinila puno ranije, moglo je biti manje boli. P.E.", pisalo je u poruci koju su pronašli. Za dva dana otkrili su njezin identitet, bila je to glumica Peg Entwistle. Bila su to vremena Velike depresije, kada su samoubojstva bila dio ne samo života Los Angelesa, već i cijelog SAD-a.

No njezina smrt i dalje progoni Hollywood, a o njoj kruže različite priče.

Glumica Peg Entwistle | Author: Wikipedia/CC BY-SA 4.0 Wikipedia/CC BY-SA 4.0
Među njima je i ona kako je to bila djevojka iz manjeg gradića, glumica kojoj nije išlo, ni na daskama pozornica u New Yorku, pa ni na filmskim platnima u Los Angelesu. Nakon što joj je jedan film doživio potpuni neuspjeh, a ona dobila niz loših kritika, izgubila je ugovor. Nije imala ništa, bila je siromašna i prisiljena da nešto zarađuje fotografirajući se u obnaženom stanju. Kad više nije mogla izdržati takav život, bacila se sa znaka koji je simbol tog grada snova, koji je odbio nju, piše The Vintage News. 

No veliki dio toga nije istinit.

Millicent Lilian “Peg” Entwistle rođena je 5. veljače 1908. godine u Port Talbotu, u Glamorganu, Wales, dok su joj roditelji bili na putu. Vratili su se u London u kojem je provela svoje rane godine djetinjstva. U jedom je trenutku njezina majka napustila obitelj, otišla, a otac se ubrzo ponovno oženio. Njezina maćeha bila joj je privržena, a ubrzo je dobila još dvojicu braće.

Tijekom 20-ih obitelj je emigrirala u SAD i tada se u njezinom životu dogodila velika tragedija. Izgubila je oba roditelja, maćeha je umrla nakon bolesti, a otac stradao u prometnoj nesreći. O njoj i njezinoj braći brinuo se ujak Charles, uspješni menadžer broadwayskih glumaca. Kasnije su njezina braća u potrazi za bogatstvo krenuli u Kaliforniju, dok je ona pokušavala pronaći svoje mjesto na pozornici, uz pomoć ujaka.

Gene Tierney Gene Tierney Life Slavna glumica: Tragedije su je progonile do kraja života

Ubrzo su počele stizati uloge u raznim produkcijama, uključujući i jednu manju ulogu i drami Ethel Barrymore iz 1925. godine. Probila se s ulogom u predstavi The Man from Toronto. Neki su joj se kolege divili zbog glumačkog talenta, i njezine ljepote. Bette Davis rekla je kako je upravo Peg bila razlog zbog kojeg se počela baviti glumom, nakon što je vidjela njezin nastup. 

"Morala sam biti glumica, baš poput Peg Entwistle", objasnila je. 

Zbog svog veselog, atraktivnog izgleda, najčešće je dobivala uloge u komedijama u kojima je igrala ulogu atraktivne plavuše, sa dobrim srcem. No željela je glumiti u izazovnijim ulogama.

"Za glumu u bilo kakvoj emocionalnoj sceni moram biti na određenoj razini. Ako to postignem u svojoj prvoj rečenici, ostatak sam teče. No ako ne uspijem, moram izgraditi neku ravnotežu, pa mi sve djeluje nekako ravno. Osjećam se kao da varam samu sebe. Ne znam osjećaju li to i druge glumice, ali to me brine", rekla je. 

Sa 19 godina udala se za starijeg glumca Roberta Keitha, a razveli su se samo dvije godine kasnije. Kao razlog rastave navela je okrutnost i prijevaru, i tvrdila kako joj suprug nije rekao da je već bio u braku iz kojeg ima šestogodišnjeg sina, koji je poslije postao glumac Brian Keith.

Glumica Peg Entwistle | Author: Harvard Theatre Collection, Houghton Library, Harvard University Harvard Theatre Collection, Houghton Library, Harvard University
Postala je dio glumačke postave romantične komedije o kojoj su svi pričali The Mad Hopes i glumila je uz zvijezde Humphrey Bogarta i Billie Burke. Navodno su Peg i Bogart neko vrijeme i izlazili. Predstava je bila rasprodana, a ona je dobila odlične kritike. RKO studio je bio zainteresiran i razmišljali su o njoj kao glavnoj ulozi u filmu Bill of Divorcement, no na kraju je ulogu dobila mlada glumica Katharine Hepburn.

Bila je dio glumačke postave u filmu Thirteen Women, producenta Davida O. Selznicka u kojem je glumila uz Myrne Loy i Irene Dunn. Bilo je to njezino prvo i posljednje pojavljivanje na velikom ekranu, koje su čak i smanjili. Naime igrala je dosta hrabru ulogu lezbijke što baš nije bilo uobičajeno tih 30-ih. Ugovor joj nije bio obnovljen, uz još niz drugih glumica koje je RKO otkazao. 

"David O. Selznick odlučio je odrezati viškove. Peg je bila samo dio tih zaposlenika koji su bili na dnu lanca i morali otići", napisao je James Zeruk Jr. u svojoj knjizi iz 2014. godine Peg Entwistle and the Hollywood Sign Suicide.

Nje se ubila zbog loših kritika, a film je objavljen nakon njezine smrti. Isto tako nije ni pozirala gola. I sad se postavlja pitanje zašto je to napravila?

Njezin ujak Charles policiji je rekao kako je bila u depresiji i kako je "patila od intenzivne duševne boli". Identificirao ju je nakon što je pročitao članak u novinama o tijelu pronađenom pored znaka, nakon što nje nije bilo dva dana. U svojoj knjizi Zeruk je pisao kako je Peg bila poznata po svojoj impulzivnosti i ćudljivosti, a netom prije toga pogodila ju je vijest o tome kako joj se suprug ponovno oženio.

Znak Hollywood u Los Angelesu | Author: Wikipedia/CC BY-SA 3.0 Wikipedia/CC BY-SA 3.0
Ujak ju je posljednji put vidio prije nego što je izašla u kupovinu knjige nakon koje je otišla posjetiti prijateljicu. Moguće je da ta njezina odluka nije bila nešto što je dugo planirala, već spontana i ishitrena. 

"Taj znak oduvijek ju je fascinirao", rekao je njezin ujak policiji.

Četiri dana nakon pronalaska tijela održan je sprovod, kremirana je a njezini ostaci poslani su u Ohio kako bi bila pokopana na Oak Hill groblju, pored svog oca.

Jedan od razloga zašto ju Hollywood nikada nije zaboravio je i misterija koja ju obavija. Neki ljudi pričaju kako i danas vide mladu ženu koja odjevena u odjeću iz nekog drugog vremena tumara tim dijelom. Te priče o duhovima prvi su se put pojavile tijekom 40-ih nakon što se slovo H, s kojeg se ona bacila, iznenadno srušilo. 

Tijekom 90-ih mladi par koji je planinario Griffith parkom bio je potpuno u šoku jer su susreli, kako su rekli, "dezorijentiranu, plavušu koja je brzo nestala". Pratio ju je miris gardenija, njezinog omiljenog parfema.

U njezinu čast 2014. godine postavljen je mjuzikl Goodnight September. Bio je to prikaz posljednjih tjedana njezinog života, a dobio je i dosta dobre kritike. A počast joj je odala i Lana Del Ray 2017. godine u video spotu za pjesmu Lust for Life, prikazala je dvoje ljubavnika koji su se popeli na hollywoodski znak i plesali na njegovom slovu H.

Stižu najave i kako će o njoj biti snimljen i film, pa će tako Peg Entwistle konačno dobiti priliku i zaživjeti na velikom platnu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:50 03.Veljača 2019.

    prvi put čujem za ovu glumicu.nije duh bila nego stvarna osoba,