Life
597 prikaza

Jedno od 10 djece žrtava cyberbullyinga pokuša samoubojstvo

Cyberbullying
Thinkstock
Svako peto dijete u školama žrtva je zlostavljanja na internetu

Jedno od desetero djece koje su žrtva internetskog zlostavljanja pokuša samoubojstvo, pokazalo je istraživanje provedeno na portalima Skuola.net i AdoleScienza.it provedeno na uzorku od 7000 učenika u 11 srednjih škola susjedne Italije. Razvidno je kako bullying postaje sve veći problem društva: oko 20 posto ispitanih priznalo je da su maltretirani, a 6,5% žrtve su cyberbullyinga. Posljedice internetskog nasilja mogu biti još opasnije od ordinarnoga. 

Među žrtvama cyberbullyinga, štoviše, polovica ih je razmišljala o suicidu, a visok ih se postotak samoozljeđuje: namjerno si nanose zlo, režu se žiletima ili drugim oštrim predmetima, pale se odnosno prouzrokuju sebi opekline, udaraju glavom o zid i slično. Nadalje, gotovo 11% priznalo je kako je imalo suicidalne misli. 

Žrtve online zlostavljanja naglašeno su podložne stresu s potencijalno tragičnim posljedicama. Loša je već i činjenica da 77% žrtava kaže da su depresivne i tužne. Da bi situacija bila još teža, 62% zlostavljanih kaže da ne mogu pobjeći od toga ni u stvarnom životu. 

Među žrtvama klasičnog bullyinga je 65% depresivnih i tužnih, a sklonih samoubojstvu cca 7%. Zabrinjavajući su to podaci, ali manji u komparaciji s online zlostavljanjem. Nadalje, 40% promišljalo je o suicidu, a trećina prakticira samoozljeđivanje.

Najizloženije oboma antifenomenima su po rezultatima istraživanja djevojke, osobito cyberbullyingu, u kojemu 62% otpada na nježniji spol, dok ih je bullyingu izloženo 53%. 

“Cyberbullying, mračno zlo što se odvija pred očima odraslih vidljivo je na pametnim telefonima i društvenim mrežama sve djece”, komentira liječnica Maura Manca, predsjednica talijanskog Nacionalnog opservatorija mladih i direktorica AdoleScienza.it, dodajući kako cyberbullying ima poguban utjecaj na psihu, uništava samopouzdanje i značajno povećava mogućnost iskušenja da se počini suicid s obzirom na oblike zlostavljanja, iako su psihofizički skriveniji. 

Dobiveni podaci važni su da shvatimo što se dešava i poduzmemo korake za rješavanje problema jer dok nismo znali razmjere antifenomena i nadasve njegovu težinu, nismo shvaćali s čime se nosimo niti bili u mogućnosti prevencije, zaključila je dr Manca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.