Life
9804 prikaza

Jeziva priča o pravom ubojici iz filma Vrisak

Danny Rolling
Screenshot Youtube
Masovni ubojica iz nasilne obitelji sijao je jezu prije no što je njegov "rad" postao temelj genijalnog filma

Tijekom "samo" tri dana klanja i teroriziranja studenata na kampusu u Gainesvilleu, na Floridi, Danny Rolling je, ne znajući, inspirirao i film (pa čak i cijelu franšizu) koji će postati hitom.

Rolling je, pišu mediji, od najranije mladosti bio izrazito nesretan i zlostavljan. "Gainesville Ripper", kako su ga prozvali, u tri je dana na kampusu ubio petero studenata, a uhvaćen je pukim slučajem, radi obične pljačke.

Rođen je 1954. godine u Shreveportu, u američkoj saveznoj državi Louisiani, no njegov otac, lokalni policajac, nikada nije htio imati djecu. Danny je imao samo godinu dana kada ga je otac po prvi puta zlostavljao. Dobio je batine jer, navodno, nije dobro puzao, a sve se pogoršalo i kada se rodio njegov mlađi brat.

Beogradski odvjetnik Dragoslav Ognjanović Otelo se kontroli Life 10 godina ubojstava i napada kiselinom na odvjetnike

Majka Claudia je neuspješno pokušavala bježati iz toksičnog braka, a Danny je uspio pasti treći razred. U školi je opisivan kao "dječak koji pati od kompleksa manje vrijednosti, ne zna se kontrolirati i agresivan je".

U dobi od 11 godina počeo se hobistički baviti glazbom kako bi se udaljio od agresivnog oca (majka je hospitalizirana radi sloma živaca i jer si je pokušala prerezati vene). Pio je i drogirao se, te gledao susjedovu kći kroz prozor dok se presvlačila. Otac ga je i radi toga prebio.

Danny Rolling | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Kako je odrastao nije bio u stanju zadržati stalni posao pa se prijavio u vojsku. Iako je htio mornaricu, dobio je zrakoplovstvo, a otprilike 100 puta je konzumirao Extasy tako da ga je i vojska izbacila. Nakon toga uspio se oženiti, ali ne zadugo. Supruga ga je, radi zlostavljanja, ubrzo ostavila.

Bijes je iskalio tako što je silovao ženu koja nalikuje na njegovu bivšu suprugu, a jednu je ženu ubio automobilom.

Od sedamdesetih do devedesetih pljačkao je po američkom jugu, svako malo završivši u zatvoru. Bježao je iz zatvora, gubio poslove, a od bijesa je, kasnije se saznalo, blizu roditeljskog doma ubio 24-godišnju Julie Grissom, njezinog oca Toma i njihovog osmogodišnjeg nećaka Seana.

Dva je puta pucao i u vlastitog oca, koji je preživio, ali je ostao bez uha i oka. Danny je brzo promijenio identitet i s novim dokumentima pod imenom Michael Kennedy Jr. pobjegao na Floridu.

Ubojstvo Jamesa Cappiaua Feljton Life Zvijeri zagrebačkog asfalta: Glave su rezali za lovu

Na ljeto 1990. točnije 24. kolovoza, Danny je provalio u sobe Sonje Larson i Christine Powell, studentica u Gainesvilleu. Slijedio ih je doma i onakav golem kakav je bio, lako ih je savladao.

Obadvije je ušutkao i zavezao ljepljivom trakom. Prije toga je jednu natjerao na oralni seks, da bi ju onda silovao, masakrirao nožem i onda je opet silovao. Drugoj je djevojci odrezao bradavice i zadržao ih kao suvenir.

Sljedeći je dan Rolling na sličan način ubio Christu Hoyt, no nije se zaustavio na silovanju, rezanju bradavica i "običnom" ubojstvu već joj je odsjekao glavu i stavio je na policu s knjigama, a njezino tijelo postavio u sjedeći položaj na krevetu.

Sada je kampus bio u kaosu. Njime su lunjali policajci i detektivi, a studenti su se kretali i spavali u grupama. Radili su sve što je moguće kako bi bili zaštićeni no Gainesville Ripper napao je još jedan put.

Vrisak | Author: Screenshot Screenshot

Manuela Taboadu ubio je dok je ovaj spavao, a onda je prešao na Tracey Paules. No njihova tijela nije mrcvario jer ga je, vjerojatno, nešto prekinulo.

Predavanja su otkazana, a studenti i profesori okolo su hodali s palicama.

Tisuće su napustile kampus, a više stotina se nije vratilo. Stanje straha, trostruko zaključavanje brava i spavanje dok je barem jedna osoba budna ih je obilježilo za život.

S obzirom da mu je otac bio policajac Danny je znao sve o prekrivanju tragova. Nije bilo dovoljno dokaza da ga se na bilo koji način implicira. Svoje je žrtve detaljno prebrisao, a ljepljive se trake rješavao daleko od mjesta zločina.

Policijske i vojne snage u Meksiku Zemlja sadizma Kultura Odrezane glave, raskomadana tijela... To je moja domovina

Priveden je nakon jurnjave automobilima jer je opljačkao dućan, a policija nije imala pojma tko se zapravo nalazi ispred njih. To je bilo dva tjedna nakon ubojstava.

Mjesecima su detektivi povezivali trostruko ubojstvo iz Shreveporta s onima na Floridi. Na kraju su zatražili DNK svih kažnjenika iz Shreveporta i pokazalo se da se poklapa s DNK nađenim na obitelji Grissom.

Rolling se nije bunio, vrlo je brzo priznao zločine sve do jednoga i smaknut je 25. listopada 2006. na Floridi.

Soba u kojoj se izvodi smaknuće bila je prepuna. Njegov je posljednji obrok bio hlap na maslacu, koktel od škampi, pečeni krumpir s vrhnjem i torta od sira s jagodama.

Tijekom smaknuća 52-godišnjak je pjevao pjesmice koje je svirao kada se kao 11-godišnjak okrenuo glazbi, na taj je način, valjda, pokušao pronaći smiraj.

No dok je Rolling zaslužno trunuo u zatvoru nije imao pojma kako su ubojstva privukla pažnju Kevina Williamsona koji je slagao scenarij o ubojstvima koja se odvijaju na kampusu i medijskom ludilu koje uslijedi.

Scenarij je, na kraju, oblikovan u kultni klasik "Vrisak" u čijem su prvom nastavku umjesto studenata, srednjoškolci.

"Vrisak", kojeg je režirao Wes Craven, nije, priznaje Williamson, tako izgledao na početku. On je stvarao ideju o serijskom ubojici na kampusu i policajcu koji ga proganja.

"No iz svega toga, i mog istraživanja Rollinga, izašao je "Vrisak", kaže Williamson.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.