Life
1457 prikaza

JFK upozorio: Hitlerova legenda će još dugo živjeti

John F. Kennedy
PA/Press Association/PIXSELL
"Imao je bezgraničnu ambiciju za svoju zemlju što ga je pretvorilo u opasnost po svjetski mir"

John Kennedy u to se vrijeme tek demobilizirao iz mornarice, imao je samo 28 godina i već je dobio takvu čast da u prvim trenucima nakon kraja Drugog svjetskog rata putuje na Potsdamsku konferenciju u Njemačku. U društvu Winstona Churchilla i zapovjednika američke ratne mornarice Jamesa Forrestala. Danas je vijest, prenosi Time, da se priprema aukcijska prodaja njegovog dnevnika sa 61 stranicom iz toga doba, jedinim koji je ostao iza njega.

Vijest je međutim, i što je sve u dnevniku tada jako mladi Kennedy napisao. "Lako se može razumjeti na koji način će Hitler od osobe koja je danas okružena mržnjom, za nekoliko godina postati jednom od najznačajnijih figura koje su ikada živjele", napisao je budući američki predsjednik koji se kroz Drugi svjetski rat borio protiv sila osovine.

Adolf Hitler nakon skupa stranke u Munchenu Ogoljen do srži Life Nova knjiga o Hitleru: Fuhrer je bio ograničena budala

"Imao je bezgraničnu ambiciju za svoju zemlju što ga je pretvorilo u opasnost po svjetski mir, ali je oko njega nastala i misterija zbog načina na koji je živio i na koji je umro koja će živjeti i rasti nakon njega. Ima je u sebi materijal od kojega su sačinjene legende", dodao je Kennedy. Budući američki predsjednik napisao je ove riječi nakon što je posjetio Hitlerovu rezidenciju za odmaranje Berghof, na vrhu Obersalzberga na samom jugu bavarskih Alpa.

Dnevnik će se prodati na aukciji u Bostonu. Aukciju će voditi Deidre Henderson koja je bila Kennedyjeva pomoćnica za istraživanje dok je bio senator. Dnevnik je dobila osobno od njega, a sadržaj je prvi put objavila 1995. Ovo je, međutim, prvi put da se javno izlažu za prodaju originalne stranice. Ona je u objavi pred aukciju upozorila da se pojedini Kennedyjevi zapisi o Hitleru nipošto ne smiju promatrati izdvojeno.

"Kad je JFK napisao da je Hitler 'imao u sebi materijal od kojega su sačinjene legende', on je govorio o misterijama kojima je okružen, ne o zlu koje je činio po svijetu. Nigdje u dnevniku, ili u bilo kojim njegovim zapisima, ne postoji nikakva indikacija da je Kennedy iole simpatizirao nacističke zločine ili ciljeve", napisala je Henderson.

Osim o Hitleru, Kennedy je u dnevnik zapisao i svoja razmišljanja o Rusiji, radikalima u SAD-u i o Churchillu. Aukcija je na rasporedu 26. travnja, a CBS news navodi da se računa da će se dnevnik prodati za oko 200.000 dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.