Life
5971 prikaza

Kako je 1956. bespilotni avion umalo poharao Kaliforniju

Grumman F6F-5K Hellcat
US Navy/ public domain
Bila je riječ o testiranju novih projektila i sve najnovijoj tehnologiji, koja je uključivala i kompjutersko navođenje raketa. Ali...

Zbog straha od "crvene prijetnje", prije točno 60 godina američka ratna mornarica počela je intenzivno istraživanje projektila zemlja-zrak i zrak-zrak za presretanje eventualnih uljeza na svom nebu. Jedno takvo testiranje, u kolovozu 1956., najozbiljnije je zaprijetilo mnoštvu kalifornijskih gradova, uključujući i sam Los Angeles. Pukom srećom, do tragedije ipak nije došlo, ali je testiranje iza sebe ostavilo oko četiri kilometra četvornih spaljene šume i tla, a oštećena je i nekolicina kuća. Umalo tragičnu anegdotu opisao je portal specijaliziran za ratnu povijest warhistoryonline.com. 16. kolovoza u 11.34 sati iz mornaričke zračne baze u okrugu Ventura vojska je na let poslala Grumman F6F-5K, avion koji se u Drugom svjetskom ratu proslavio kao Hellcat.

Scena bomardiranja iz Dresdena EPIZODA IZ POVIJESTI Life Bombe smrti: Pakao na Zemlji za koji niste nikad čuli

Prethodno su ga obojali u drečavo crvenu kako bi bio što uočljiviji, a njime su upravljali daljinski, jer im je trebao poslužiti kao meta za vježbu gađanja. Plan je bio poslati ga prema jugu, kako bi ga sigurno oborili iznad Tihog oceana. No, avion je imao drugačije planove. U jednom je trenutku skrenuo lijevo, stao se uspinjati i nastavio prema jugoistoku, ravno prema Los Angelesu. A onda su operatori na tlu koji su njime upravljali preko radija, sasvim izgubili kontrolu. Nije to bila najljepša stuacija, ali, dobro, pogreške se događaju, pa su iz baze poslali dva svoja Northrop F-89D Scorpion lovca presretača na mlazni pogon kako bi ga oborili prije nego što napravi kakvo zlo. Bili su to najnapredniji lovci svog doba, imali su čak i prve kompjuterski navođene rakete. Dakle, nije bilo razloga za paniku.

Prvim od dva presretača pilotirao je potporučnik Hans Einstein, dok mu je za navigaciju bio zadužen potporučnik C. D. Murray. U drugom presretaču bili su pak potporučnici Richard Hurliman i Walter Hale. Upute su bile krajnje jednostavne, oboriti odmetnuti avion prije nego što bi se mogao srušiti na naseljeno područje. Hellcata su sustigli na sjeveroistoku Los Angelesa, dok je ovaj bio na visini od 9000 metara. I baš tad, bjegunac je skrenuo na jugozapad, ravno prema dolini rijeke Santa Clara i gradiću Santa Paula, neslužbenom "svjetskom glavnom gradu limuna". Piloti u presretačima u tom trenutku više ga nisu mogli srušiti, jer je podivljali Hellcat stao polako kružiti iznad grada. Ostalo im je samo čekati da odleti drugamo i moliti se da ne padne na grad. To su i dočekali. Hellcat je odlučio odletjeti na sjeverozapad, prema gradu Filmore, potom iznad predgrađa Frazier Park i konačno prema Antelope Valleyju.

Nuklearna eksplozija Tajna Arizone Life "Moj je posao bio spriječiti Treći svjetski rat"

To je bilo to! Piloti na svojim presretačima nisu imali mitraljeze ili topove, ali su imali tada najnovije projektile FFAR, koje su mogli lansirati bilo kompjuterski bilo ručno. Odlučili su se za kompjutere, jer je Hellcat letio dozlaboga ćudljivo. Stvar je bila krajnje jednostavna. U njihovim presretačima kompjuteri su upravljali najnovijim kontrolnim sustavom i radarom AN/APG-40. Hellcat je letio cik-cak i zato su odlučili igrati na sigurno, sve će prepustiti kompjuteru. Lansirali su rakete, ali one nisu ispaljene. Lansirali su ih opet, i opet nisu ispaljene. Bila je to ipak sasvim nova tehnologija, pa ni zbog toga nisu paničarili, s time bi svatko ozbiljan računao da je moguće da se dogodi. Zato je i postojao pričuvni plan da projektile lansiraju ručno. Koliko god to bilo osjetljivije, oni su ipak bili vrhunski piloti. Pogledali su na ciljnik... kad, njega nije bilo! Kako bi postavili novi sustav upravljanja projektilima, inženjeri su naprosto uklonili ciljnike iz presretača.

To već jest bio komad problema, napucati prokleti Hellcat bez ciljnika, dok im je bježao cik-cak i dok su i oni sami bili u pokretu. Ali, imali su na raspolaganju svaki po 104 projektila, a jedan jedini bio im je dovoljan da obore avion. A avion je baš tad odlučio još i više zakomplicirati. Skrenuo je na jug, opet ravno na Los Angeles. Nisu štedjeli. Ispalili su na nj 42 rakete. Neke su proletjele ispod aviona, nekoliko ih je pogodilo rezervoare goriva Hellcata s donje strane, ali niti jedna raketa nije eksplodirala. Od udara Hellcat je skrenuo prema gradu Newhallu, a piloti su za njim ispalili još 64 projektila. I promašili sa sve do jednim. Hellcat je i opet skrenuo, sad na sjeverozapad prema gradu Palmdaleu. Smirio se, pa su za njim ispalili još 30 projektila. I opet promašili sa svima. Nastavili su ga gađati i ubrzo su potrošili svih 208 projektila. I usput počeli ostajati bez goriva. Morali su se vratiti u bazu, što je značilo da više ništa ne mogu napraviti.

Lansiranje rakete Osude iz svijeta Top News Sjeverna Koreja lansirala raketu, UN sazvao hitnu sjednicu

U tom trenutku i Hellcat je počeo ostajati bez goriva. Letio je ravno na Palmdale i nadomak tamošnjeg lokalnog aerodroma ostao je prazan. Na 13 kilometara od aerodroma u spiralnom padu iznad Avenije P pokidao je tri električna kabela dalekovoda ključnog za napajanje južne Kalifornije. O pjeskovito tlo prvo je udario desnim krilom, prevrnuo se, udario o pustinjsko tlo i prevrnuo još nekoliko puta prije nego što je konačno tako raspalio o tlo da se raspao i razletio na sve strane. Neke od njegovih dijelova arheolozi su posljednji put pronašli 1997. Iako su avioni temeljito ispromašivali Hellcat, njihovi su projektili na tlu napravili darmar. 15 projektila nije eksplodiralo, ali jesu svi ostali. Nenaseljeno područje Castaic u metropolitanskoj okolici Los Angelesa planulo je u požaru koji je progutao 60 hektara. U Kanjonu Placerita jedna je raketa odskakutala po tlu i izazvala niz požara, od kojih i jedan rezervoar za gorivo naftne tvrtke Indian Oil Co.

U Kanjonu Soledad zapalilo se još 142 hektara rastinja. Newhall nije pogođen, ali se stanovništvo pošteno nagutalo dima. Nijedna raketa niti Hellcate nisu pogodili niti Palmdale, ali su rakete prouzročile niz požara u okolici grada od kojih su se neki proširili i unutar naselja. Jedan geler kroz prozor je uletio u kuću Edne Carlson, odbio se od stropa, probio zid i zaustavio tek u kuhinji. Nekoliko gelera izrešetalo je i garažu izvjesnog J. R. Hinglea, da bi potom izbušilo i njegov dnevni boravak, umalo mu pogodivši suprugu.

Podzemna iranska baza Prvi put Top News Iran objavio snimku tajne baze pod zemljom - rakete spremne za ispaljivanje

Larry Kempton je, pak, bio za volanom, vozio je svoju majku, kad je raketa udarila u cestu ispred njega, probušila mu prednju lijevu gumu, hladnjak, haubu i vjetrobransko staklo. U Kanjonu Placerita, dvojica su izletnika upravo izašla iz kamioneta kako bi nešto prizalogajili, kad im je raketa digla u zrak vozilo pored njih. 500 vatrogasaca puna dva dana gasilo je požare. Zapravo je nevjerojatno da baš ni jedna jedina osoba nije poginula, čak niti teže ranjena.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fulir 13:13 13.Studeni 2016.

    Tehnologijsa ??? naravno napredna... lijepim se hvale